Marulun fiyatı muz fiyatını geçti

Kış aylarında evlerden eksik olmayan yeşil sebze fiyatları yükselmiş durumda. Bazı sebzelerin fiyatları düşük iken, marul, tere gibi sebzelerin fiyatları el yakıyor
Kış aylarında evlerden eksik olmayan yeşil sebze fiyatları yükselmiş durumda. Bazı sebzelerin fiyatları düşük iken, marul, tere gibi sebzelerin fiyatları el yakıyor. Marulun fiyatı, pahalı olarak bilinen muzun fiyatını geçmiş durumda. Melike Hatun Çarşısı esnaflarından Fehmi Karabıyık, fiyatların artış sebebi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Domates, biber gibi ürünlerin kış aylarında hormonlu olmalarından dolayı vatandaşın yeşil sebzeye yöneldiğini ifade eden Karabıyık, yeşil sebzeye olan talebin fazla olması ve eldeki ürünün az olmasından dolayı fiyatların yükseldiğin söyledi. Karabıyık, “Mevsim sebzesi olduğu için yeşillikler sağlık açısından kışın fazla tüketiliyor. Yeşil sebzeler sera ürünü olduğu için masrafı fazla bu yüzden fiyatı da yükseliyor. Talep fazla ama eldeki ürün az” ifadelerini kullandı. Kıyı bölgelerinde meydana gelen yağışların da yeşil sebzenin fiyatının yükselmesine sebep olduğunu dile getiren Fehmi Karabıyık, “Bu yılın verimsiz geçmesi ve yağışlar da fiyatların yükselmesine sebep oldu. Fiyatlar yüksek olduğu için müşteriler sadece fiyat soruyor. Satışlarımız çok düştü. Yeşil sebze fiyatları gerçekten önemli ölçüde yükselmiş durumda. Biz pazarcılar olarak bu kadar yükseleceğini tahmin etmiyorduk. Sebze sayısı ihtiyacı karşılayacak kadar olsa da fiyatlardan dolayı satılmıyor. İlerleyen zamanlarda daha da artmasını bekliyoruz. Büyük ihtimal Nisan ayına kadar düşüş olmaz” dedi. Bazı büyük firmaların ellerindeki ürünleri beklettiğini savunan Karabıyık, “Büyük firmalar ellerindeki sebze ve meyveleri bekletiyor. Bu fiyatların artmasına sebep oluyor. Fiyatı yükseldiği zaman da piyasaya sürüyorlar. Biz pazarcılar bunun önüne geçilmesini istiyoruz. Böyle yaparak hem bizleri hem de alıcıları mağdur ediyorlar. Küçük esnafın satışının düşmesi vatandaşı büyük ölçüde etkiler” diye konuştu.
MARUL EL YAKIYOR
Pazarda fiyat rekorunu üstlenenlerin başında marul geliyor fiyatı 3,5 TL’yi bulan marul şuanda muz fiyatını geçmiş durumda. Marul fiyatının yükselmesini değerlendiren Fehmi Karabıyık, “Marul fiyatı beklentilerden fazla yükseldi. Şu anda pazar genelinde marul fiyatları 3,5 TL civarında. Halk tarafından pahalı olarak bilinen muz kilogram fiyatı ise 3 TL. Marul şuanda muz fiyatını geçmiş durumda. Marulun fiyatının yükselmesi vatandaşı da tedirgin ediyor. Bize gelen müşteriler marulun fiyatını görünce almadan geri gidiyor” ifadelerini kullandı.
YEŞİL SEBZE ALAMIYORUZ
Fiyatların yükselmesi vatandaşında moralini düşürmüş durumda. Pazara sebze almak için gelen vatandaşların birçoğu fiyatlardan dolayı eli boş dönüyor. Meyve sebze almak için pazar geldiğini fakat fiyatlardan dolayı eli boş döndüğünü ifade eden Ali Köçek, “Rahatsızlığımdan dolayı genellikle marul, yeşil soğan ve lahana gibi sebzeleri tüketiyorum. Fiyatları görünce çok şaşırdım. Fiyatların yüksek olması bizi yeşil sebzeden mahrum etmiştir. Fiyatların aşağı çekilmesi için bir an önce müdahale edilmelidir. Marulun fiyatının 3,5 TL olması normal bir durum değildir. Bu şartlarda marul tüketimi olma.” dedi.
İBRAHİM ÇİÇEKÇİ
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri