'Marmara Ve Çevresinde Tsunami Tehlikesi'

Kandilli Rasathanesi’nde düzenlenen toplantı ile Marmara Bölgesi’nde Deprem ve Tsunami Zararlarının Azaltılması ve Türkiye'de Afet Eğitimi Projesi (MarDiM) hakkında bilgi verildi. Toplantıya katılan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi...

Kandilli Rasathanesi’nde düzenlenen toplantı ile Marmara Bölgesi’nde Deprem ve Tsunami Zararlarının Azaltılması ve Türkiye'de Afet Eğitimi Projesi (MarDiM) hakkında bilgi verildi. Toplantıya katılan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Nurcan Özel, proje kapsamında muhtemel Marmara depremine karşı alınacak önlemlerin belirlendiğini kaydetti. Özel, Marmara ve çevresinde tsunami tehlikesinin varlığına da dikkat çekerek, bu konuda vatandaşların bilgilendirileceğini söyledi.

Japonya Deniz ve Kara Bilimleri Teknoloji Kurumu (JAMSTEC) ve Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) koordinatörlüğünde hayata geçirilen Marmara Bölgesi’nde Deprem ve Tsunami Zararlarının Azaltılması ve Türkiye'de Afet Eğitimi Projesi (MarDiM) birinci yılını tamamladı.

MarDim Projesi ile hem deniz dibinde hem de karada yapılan gözlemler ve bilimsel araştırmalara dayanılarak elde edilecek sonuçların afet eğitiminde kullanılması, kısa, orta ve uzun dönemde depreme hazırlık seviyesinin artırılarak deprem zararlarının, can ve mal kaybının azaltılması amaçlanıyor.

Japon Bilim adamı Prof. Yushoiko Kaneda ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Nurcan Özel, Marmara Bölgesi’nde kurulmakta olan deniz dibi ve kara sismometreleri, tsunami kestirim çalışmaları, geliştirilen eğitim materyalleri konularında gelinen son nokta hakkında bilgi verdi.

Nurcan Özel, proje kapsamında Marmara Denizi’nde ilk defa son ölçüm teknolojisine sahip OBS, OBEM ve GPS ölçümleri yapılarak Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara Denizi içindeki bölümlerin depremselliği ve deprem tekrarlama periyodunun belirlenmesi çalışmalarına başlandığını anlattı.

Batı Marmara’da deniz dibine test amaçlı 3 deniz dibi sismometresi indirildiğini belirten Özel, “Bunun yanında Marmara Denizi-Tekirdağ açıklarına 5 adet açılma ölçer konumlandırılması çalışmalarına başladı.” dedi.

Projenin ikinci yılında ise 10 adet deniz dibi izleme sistemi, 5 adet deniz dibi açılma ölçer, elektromenyetik parametreler ölçüm cihazları, 3 kara uydu konum belirleme sisteminin yerleştirilmesin planlandığını belirtti.

Özer, “Kara çalışmalarında ise 11 adet kuvvetli yer hareketi kayıtçısı Zeytiburnu-Tekirdağ-Marmara Adası’nda Eylül ayı içerisinde konuşlandırılacak olup, yeraltı hız yapısını belirlemek amacıyla sismik deniz uygulaması çalışmalarına da devam edilecek.” şeklinde konuştu.

Ayrıca Özer, Marmara ve çevresinde tsunami tehlikesinin varlığına da dikkat çekti. Denizlerin küçük olmasının tsunami olmayacağı anlamına gelmeyeceğini aktaran Özer, “Marmara’da tsunamiler yer kayması şeklinde olur. Pasifik’teki kadar etkili olmasa bile burada da tarihte tsunamiler görülmüştür.” dedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri