Marmara depremi bilinci artırdı

“Yapı Denetim Paneli'nde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Konya İl Müdürü Yusuf Karaaslan, “Afetle mücadele noktasında gerek yasal gerekse vicdani olarak sorumluyuz” dedi.

Konya Ticaret Odası (KTO), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği ve Konya Yapı Denetim Kuruluşları Eğitim ve Yardımlaşma Derneği işbirliği ile Yapı Denetim Paneli düzenlendi. KTO Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Şube Müdürü Ercan Gültekin, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Konya İl Müdürü Yusuf Karaaslan, Konya Yapı Denetim Derneği Başkanı Selman Baş, KTO Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Karapınar, Konya Yapı Denetim Derneği Başkan Yardımcısı Hasan Özgür Yetişdirici, çok sayıda mühendis ve meslekte aktif olarak çalışanlar katıldı. Panelin açılış konuşmasını KTO Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Karapınar yaptı. Karapınar, ülke ekonomisinin güçlü hale gelmesi için reel sektörün destekleneceği politikalarda öncülük etme görevinin kendilerine düştüğünü belirtti. İnşaat sektörünün gerek sanayi boyutuyla, gerekse pazarlama ve ticaret boyutuyla Türkiye'nin geniş sektörlerinden birini oluşturduğunu ve dolaylı olarak birçok sektörü etkilediğini dile getiren Karapınar, inşaat sektörünün yoğun iş gücü kullanımı sayesinde her zaman iş gücü açısından tarımdan sonra en yüksek istihdamı sağladığını söyledi. Karapınar, “Türkiye'de çok hızlı bir değişim yaşanmaktadır. 1999 yılında Türkiye'de yaşanan Marmara Depremini kaliteli yapılaşma ve tüketicilerin bilinçlenmesi noktasında milat olarak kabul etmekteyiz. 1 Ocak 2011'den itibaren Türkiye'de uygulanan yapı denetimi tüm Türkiye'ye yayılması ülkemiz için büyük bir kazançtır. Yönetmelik yapılarda kaliteyi artırmanın yanı sıra, vatandaşın tüketici haklarına da öncelik kazandırdı. Yapı denetiminin kamusal bir hizmet olduğu bilinciyle yapı denetim firmalarının yaşadıkları sorunlara ortak akılda çözüm üretmek hepimizin görevidir” ifadelerini kullandı.

DENETİM CİDDİ İŞ GÜCÜ OLUŞTURDU

Panelde  Karapınar'ın ardından  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Konya İl Müdürü Yusuf Karaaslan konuştu. Karaaslan, ülkenin deprem kuşağında bulunduğunu ve afetler sonunda oluşan can ve mal kayıpları sebebi ile birlikte yapı denetiminin önem kazandığını anlattı. Karaaslan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İlk yasal düzenleme 2000 yılında yapıldı. Türkiye'de 1601 yapı denetim firması bulunuyor. İlimizde aktif yapı denetim firma sayısı ise 45.  Afetle mücadele noktasında gerek yasal gerekse vicdani olarak sorumluyuz. Güvenli ve yaşanabilir alanlar oluşturmalıyız. Yapı denetimi ciddi bir iş gücü oluşturdu.”

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri