Kızılay yaptığı açıklamada, ilaçların marketlerde satılmasının, Avrupa'da terk edilmiş bir uygulama olduğunu öne sürdü.
İlaçların marketlerde satılıp satılmayacağı yönündeki tartışmayı doğru bulmadıklarını belirten Kızılay, ''16 ocaktan itibaren sorun yaşanır mı? bunu tartışmalıyız. Çünkü bizim eczacılar olarak amacımız, halka en sağlıklı şekilde ilaç temin etmektir. Eczaneler, halka profesyonel danışmanlık hizmetiyle birlikte ilaç satan unsurlardır. Gerçekten dendiği gibi ilaçlar marketlerde satılmaya başlanırsa, hem ekonomik ve sosyal anlamda sorunlar çıkacaktır'' dedi.
Türkiye'de kişi başına düşen ilaç harcamalarının 150 dolar, ABD'de ise bu rakamın 900 dolar olduğunu vurgulayan Kızılay, Sosyal Güvenlik Kurumunun, eczanelerle sözleşmenin bitmesine 2 yıl kala protokolü tek taraflı feshetmesinin doğru bir davranış olmadığını savundu.
''PROTOKOL YAPMAYI İSTİYORUZ''
Eczacıların talepleriyle başlayan bu sürecin sebebinin eczacıların içinde bulundukları önemli sorunlar olduğunu dile getiren Kızılay, ''Maalesef eczacıların sorunları kamuoyunda yeterince dile getirilmedi. Türk Eczacılar Birliği bir protokol yapmak istiyor, bunun için kendi üzerine düşen çabayı gösteriyor'' diye konuştu.
Markette ilaç soruna yol açar
Türk Eczacıları Birliği 2. Başkanı Harun Kızılay, ilaçların marketlerde satılmaya başlanması halinde, hem ekonomik ve sosyal anlamda sorunlar çıkacağını öne sürdü.