Maraş Tarhanasının Yapımına Uygun Sekiz Buğday Türü Belirlendi

Kahramanmaraş’a özgü, farklı bir yöntemle hazırlanan tarhana, üretimine en uygun buğday çeşitlerinin belirlenmesiyle lezzetini ikiye katlayacak.

Kahramanmaraş’a özgü, farklı bir yöntemle hazırlanan tarhana, üretimine en uygun buğday çeşitlerinin belirlenmesiyle lezzetini ikiye katlayacak. Şehir insanın hayatında farklı bir kültür öğesi olarak yer tutan Maraş tarhanası, gerek lezzeti gerekse yapımı ve ihraç edilmesiyle şehrin marka değerleri taşıyan ürünleri arasındaki yerini koruyor.

Son yıllarda marka değerinin korunması, daha kaliteli ve lezzetli tarhana üretimi için kolları sıvayan araştırmacılar, laboratuvarda yürütülen bilimsel çalışmalar sonucu 167 çeşit buğday türünü inceleyerek, tarhana üretimine en uygun sekiz tane belirlemeyi başardı. Doğu Akdeniz Alt Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nde görevli araştırmacılar tarafından 2008 yılında 167 çeşit buğday türüyle başlatılan "Kahramanmaraş Tarhanası Yapımına Uygun Buğday Çeşitlerinin Belirlenmesi" projesinde, üç yıl süren deneyler sonucu sekiz türe kadar inildi. Projenin yaygınlaştırılarak, Kahramanmaraş’a hem ekonomik hem de sağlık açısından kaliteli bir ürün kazandırılması hedefleniyor.

Kahramanmaraş’ta tarhana üretim sektörünün hızla büyüdüğüne dikkat çeken proje yöneticisi Dr. Rukiye Kara, buna bağlı olarak kaliteli hammadde ihtiyacını gidermek için böyle bir çalışma içine girdiklerini kaydetti. 2011 yılı sonu itibarıyla projenin sonuçlandığını anlatan Dr. Kara, “Çiftçiler, değirmenciler ve üreticilerle ortak bir çalışma yaptık. İlk yılın sonunda tarla gözlemleri ve değirmencilerle yaptığımız ortak çalışmanın sonunda 167 tür buğday sayısını biz 64’e indirdik. İkinci sene yine tarla gözlemleri, kalite özellikleri, protein oranı, sarılık değeri, kırmızılık değeri, sertlik değeri ve daha birçok kriteri gözönünde bulundurarak, üçüncü yılın sonunda sekiz çeşide indirdik.” dedi. Projeyle üretici, müşteri ve değirmencinin ortak paydada buluştuğunu ifade eden Kara, “Değirmenci, kendi tercihine göre kısa sürede öğütebilecek çeşitleri arıyor ama üreticinin ve tüketicinin istekleri çok farklı yönde olabiliyor. Bu amaçla biz hepsinin, çiftçinin, değirmencinin, üreticinin, tüketicinin ortak olarak kullanacağı bir materyal var mıdır, hepsinin talebini karşılayacak bir çeşit var mıdır amacıyla yola çıktık. Bu amaçla 167 tane uluslararası materyal topladık, araştırmasını yaptık. Bunun sonucunda ise yaygın kullanılan Darıel, Cumhuriyet ve Atay 85 gibi farklı sekiz tane materyal elde ettik.” diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri