Marangozlar Da Kayıtdışından Şikayetçi

Aydın Marangozlar Odası Başkanı Süleyman Algün, kaçak işletmelerden ve kayıtdışı çalışanlardan dert yandı.

Aydın Marangozlar Odası Başkanı Süleyman Algün, kaçak işletmelerden ve kayıtdışı çalışanlardan dert yandı. Kaçak işçilik yüzünden marangozluğun adeta seyyar meslek haline geldiğini söyleyen Algün, sanayide mobilya sektöründe gerek vergi ve SGK uygulamaları gerekse piyasa şartlarından kaynaklanan kaçak ve kılıf uydurularak çalışmanın tahammül edilemez noktaya geldiğini belirtti.

Başkasının yanında sigortalı çalışan olarak görünüp marangozluk yapanların, mesleği adeta seyyar hale getirdiğini anlatan Oda Başkanı Algün, “Sabit işyeri sahipleri, zaten kendi içinde devlet tarafından farklı vergi uygulamalarıyla uğraşırken bir de inşaatta veya herhangi bir firmada sigortalı işçi olarak çalışan ama aslında bağımsız, kendi başına iş yapanlar artık bir sektör haline gelmiştir. İşyeri sayısını üçe katlayan bu sektörde çalışanlarla ilgili kesin bir uygulama şarttır. Aksi halde devlet, küçük sanayideki işletmelerden de vergi, SGK gibi paralar almamalı veya kendisi ödemelidir. Meselenin çözümü için özellikle kesim yapan ve hammadde temin eden firmaların fatura kayıtları incelenmek suretiyle kimin ne aldığı ortaya çıkacaktır. Kayıtdışı veya beynelmilel iş yapanların uyguladıkları yöntem, malzeme faturasını müşteri adına kestirmeleridir. Bir vatandaş malzeme almışsa bunu yaptıracaktır. Karşılığında da işçilik faturası olması gerekmektedir. Bu tür denetim ve yöntemle devletimiz bu meseleyi çözüme ulaştırabilir.” dedi.

Resmî kurumların, denetimlerde kayıtlı esnafı ezmekten ziyade kayıtlıları yok eden kayıtsızların düzene koyulmasıyla ilgili çalışmalar yapması gerektiğini söyleyen Süleyman Algün, “Aydın Marangozlar Odası olarak bayramdan sonra birebir sorunlu adresler ve şahısları ilgili kurumlara bildireceğiz. Bu konuda kim ne tedbir alması gerekiyorsa alsın artık, bizim canımıza tak etti. Çıkar ve menfaat olunca insanlar her şekle girebiliyor. Hani bir söz var ya, paranın yeşili kırmızısı yok diye, işte biz de sanayide bunu yaşıyoruz. Menfaat olunca, dinli dinsiz farketmiyor. Üç kuruş ucuz olsun diye her türlü akıl almaz olayları yaşıyoruz. Bu bizim hem vatandaşlarımıza hem de sektörümüzde kayıtlı kayıtsız çalışanlarımıza son uyarımızdır. Kimsenin canının yanmasını istemiyoruz ama bizim de canımızı kimsenin yakmaya hakkı yok, olmamalıdır.” şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri