Mantar zehirlenmesi ölümle sonuçlanabilir

Mevlana Hastanesi Dahiliye uzmanı Dr. Mustafa Bilgi mantar zehirlenmelerinin öldürücü zehirler olduğuna dikkat çekerek kırlardan toplanan ve zehirli olmadığından emin olunmayan mantarların tüketilmemesi gerektiğini söyledi.
Dr. Mustafa Bilgi, “Zengin vitamin ve mineral kaynağı olan ve özellikle meme  kanseri başta olmak üzere birçok kanseri önleyici maddeler arasında gösterilen mantarlar, ne yazık ki ölümle sonuçlanan zehirlenmelere  yol açtığı için ülkemizde önemli bir sağlık sorunudur. Ülkemizde yüzden fazla mantar türü vardır. Hemen hemen bütün mantar zehirlenmelerine amanita muscorina ve amanita phalloides adlı mantarlar sebep olur.  Mantar zehri bilinen en kuvvetli öldürücü zehirler arasındadır.
Doğada kendiliğinden  yetişen mantarların zehirsizini zehirlisinden ayırmak çok zordur.  Zehirlenmeler genellikle mantarı tanımayan, mantar yeme alışkanlığı olmayan ve piknik yaparken tesadüfen bulunan mantarın yenmesi sonucu olmaktadır” dedi. Bu tür mantarların tüketilmesi durumunda zehirlenme belirtilerinin neler olduğunu da anlatan Bilgi, “Tesiri 6-24 saat arasında etkili olur. Karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal şeklinde başlar. En büyük etkisi karaciğer üzerine olur ve tedavi edilmediği takdirde yaklaşık bir haftada ölümle sonuçlanır.  
Zehirli mantarı yeterince alan kişi  ne kadar tedavi edilse de yüksek olasılıkla ölür. Çünkü tedavide çok etkili, kesin tedavi sağlayan bir yöntem yoktur. Ancak yinede az miktarda mantar alanlarda ve az zehirli mantarlarda tedavi etkili olabilmektedir” ifadelerini kullandı. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri