Vücutta ve özellikle tırnaklarda şekil bozukluğuna neden olan mantar hastalığı ihmale gelmiyor. Hastalığa bağlı olarak deri bütünlüğü bozulan yerden başka bakterilerin vücuda girmesine ve selülit başta olmak üzere kızarıklık, şişlik ve ağrıyla belirti veren ciddi deri ve deri altı doku enfeksiyonlarına neden olabiliyor. Mantarın bulaşıcı olduğuna dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Dr. İnci Sak, çok kolay tedavi edilmesine rağmen insanların bu rahatsızlığa duyarsız kaldığını söyledi.
Yaz aylarında sıcak ve terlemeye bağlı olarak egzama, akne ve sedef gibi cilt hastalıkları fazlaca görülüyor. Mantar ise artış gösteren hastalıkların başında geliyor. En çok da parmak aralarında görülen mantardan korunmak için hijyene önem verilmesi gerekiyor. “Sıcaklıkla beraber terlemenin artması mantar vakalarını artırıyor” diyen Memorial Kayseri Hastanesi Doktorlarından Dermatoloji Uzmanı İnci Sak, naylon karışımı giysilerin giyilmesi ve özellikle parmak aralarının nemli bırakılmasının bu hastalığın başlıca nedeni olduğunu dile getirdi. Ayakların uzun süre havalandırılmamasının da hastalık oluşumuna zemin hazırladığını ifade eden Sak, “Kişiler naylon yerine pamuklu giysileri tercih etmeli. El ve ayak parmak aralarının nemli kalmamasına özen göstermeli.” diye konuştu. Mantar hastalığının vücudun deri bütünlüğünü bozduğunu belirten Sak, buna bağlı olarak o bölgenin enfeksiyonlara açık hale geldiğini aktardı. Sak, “Deri bütünlüğü bozulan bölgeye yeni bakteriler ekleniyor. Böylece kızarıklık, şişlik ve ağrıyla belirti veren ciddi deri ve deri altı dokunun enfeksiyonları karşımıza çıkabiliyor. Selülite sebebiyet verebiliyor. Bu açıdan mantar hastalığının tedavisini ihmal etmemekte fayda var.” hatırlatmasında bulundu.
Bu hastalığın genetik olmadığını, ancak bulaşıcı olduğunu dile getiren Dermatoloji Uzmanı İnci Sak, koruyucu tedbir olarak aynı terlik ve kıyafetlerin kullanılmamasını tavsiye etti. Sak, ortak kullanım alanlarından hamam, kaplıca ve cami gibi yerlerde de çıplak ayakla gezilmemesi önerisini getirdi. Deri lekelenmesi ve vücudunda kaşıntı oluşanların mutlaka cilt doktoruna başvurması gerektiğini belirten Sak, mantarın en kolay şekilde tedavi edilen bir cilt hastalığı olduğunu kaydetti. Sak, doktor kontrolünde uygulanacak ilaç, sprey ve çeşitli kremlerin hastalığı kesin tedavi ettiğini aktardı.