Manisa'da Sofralık Zeytin Üretimi Yüzde 5,9 Arttı

Manisa’nın 2012 yılındaki sofralık zeytin üretimi bir önceki yıla göre yüzde 5,9 artarak 82 bin 230 tona yükseldi.

Manisa’nın 2012 yılındaki sofralık zeytin üretimi bir önceki yıla göre yüzde 5,9 artarak 82 bin 230 tona yükseldi. Manisa, bu üretimi ile Türkiye’nin zeytin ihtiyacının yüzde 17,1’i karşıladı. İl, aynı dönemde yağlık zeytin üretimi de bir önceki yıla göre yüzde 44,5’lik bir artış göstererek 55 bin 563 tona yükseldi. Manisa bu üretim miktarı ile Türkiye üretiminin yüzde 4,1’ini karşıladı. Manisa bu rakamla Türkiye’de en fazla yağlık zeytin üretimi yapan sekizinci il oldu.

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Manisa Bölge Müdürü Mehmet Akyol yaptığı açıklamada, 2012 yılı sonu itibariyle Türkiye’de yaklaşık 40 milyon meyve veren yaşta ve 13 milyon da meyve vermeyen yaşta olmak üzere toplam 53 milyon sofralık üretim için zeytin ağacının olduğunu bildirdi. Akyol, Türkiye’deki yağlık zeytin ağaçlarının sayısının da 2012 yılı sonu itibariyle yaklaşık 81 milyon meyve veren yaşta ve 24 milyon da meyve vermeyen yaşta olmak üzere toplam 105 milyon yağlık üretim için zeytin ağacının mevcut olduğunu ifade etti.

    Akyol, Türkiye'de 2012 yılı geçici verilerine göre sofralık zeytin üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 12,7’lik bir düşüş göstererek 480 bin ton olurken, yağlık zeytin üretimi ise yüzde 11,7’lik bir artış göstererek 1 milyon 340 bin tona yükseldiğini söyledi. Sofralık zeytin üretim en yüksek olduğu illerin sırasıyla Manisa, Aydın, Mersin, Bursa ve Hatay olduğunu aktaran Akyol, Türkiye’de 42 ilde sofralık zeytin üretiminin yapılmadığını, en az üretiminde 1 ton ile Uşak’ta yapıldığını belirtti.

    Verilere göre, yağlık zeytin üretim miktarı en yüksek olduğu illerin sırasıyla İzmir, Aydın, Balıkesir, Hatay ve Çanakkale olduğunu dile getiren Akyol, İzmir’in bu üretim miktarı ile Türkiye üretiminin yüzde 23’ünü karşıladığını kaydetti. Akyol, ülkemizde 55 ilde yağlık zeytin üretimi mevcut olmadığını, en az üretimin de 6 ton ile Kocaeli’de yapıldığını ifade etti. Akyol, Manisa’da sofralık zeytin üretiminin en fazla olduğu ilçelerin sırasıyla Akhisar, Kırkağaç, Salihli, Gölmarmara ve Manisa merkez olduğunu aktaran Akyol, öte yandan yağlık zeytin üretiminin en fazla olduğu ilçelerin de sırasıyla Kırkağaç, Saruhanlı, Salihli, merkez ve Soma olduğunu belirtti. Akyol, sofralık zeytin üretiminde ağaç başına en fazla ortalama verim 35 kilogram ile Turgutlu ilçesinde, en az verim 6 kilogram ile Gördes, Akhisar ve Ahmetli ilçeleri olduğunu söyledi. Akyol, aynı şekilde yağlık zeytin üretiminde ağaç başına en fazla ortalama verimin 25 kilogram ile Kırkağaç ilçesinde, en az verim de 10 kilogram ile Turgutlu ilçesinde olduğunu kaydetti.

    Akyol şöyle devam etti: “2012 yılında Ege Bölgesi’nde sofralık zeytin üretim miktarı bir önceki yıla göre pek fazla değişmeyerek 206 bin 575 ton, yağlık zeytin üretim miktarı yüzde 9,5 oranında artış göstererek 672 bin 44 ton olmuştur. Ege Bölgesi, sofralık zeytin üretiminde Türkiye toplam üretiminin yüzde 43’ünü, yağlık zeytin üretiminde ise yüzde 50,2’sini karşılamaktadır. Manisa, Ege Bölgesi illeri arasında en fazla sofralık zeytin üretimine sahip il. Ege Bölgesi illeri arasında yağlık zeytin üretiminde birinci sırayı İzmir alırken, Manisa 55 bin 563 tonluk üretimle ile İzmir, Aydın ve Muğla’dan sonra en fazla üretim yapan dördüncü ildir. Ege Bölgesinde, Afyonkarahisar ve Kütahya illerinde sofralık ve yağlık zeytin üretimi yapılmamaktadır. En az yağlık zeytin üretimi 7 bin 605 ton ile Denizli’de en az sofralık zeytin üretimi ise 1 ton ile Uşak’ta gerçekleşmiştir.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri