Manisa Ziraat Odası Bu Sene Üzüm Rekoltesi Açıklamayacak

Manisa Ziraat Odası, ihracat yapan firmalar rekolte miktarına göre fiyat kırarak indirime gittiği için bu sene üzümde rekolte açıklamayacak.

Manisa Ziraat Odası, ihracat yapan firmalar rekolte miktarına göre fiyat kırarak indirime gittiği için bu sene üzümde rekolte açıklamayacak. Üzümde her sene yaşanan rekolte tartışmaları, bu defa yaşanmayacak gibi görünüyor. Geçen yıllarda Manisa Ziraat Odası ve Ticaret Borsası farklı rekolte açıklıyor, bu da karmaşıklığa sebep oluyordu. Geçen sene Ziraat Odası’nın açıkladığı tahmini üzüm rekoltesi 247 bin 500 tonken İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu, Manisa ve Alaşehir Ticaret borsalarının katkılarıyla yapılan çekirdeksiz kuru üzüm rekolte tahmini ise 286 bin 575 tondu.

Gelişmiş ülkelerde rekolte açıklanmadığını vurgulayan Manisa Ziraat Odası Başkanı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkan Vekili Nuri Sorman, bu yıl üzümde rekolte açıklamayacaklarını bildirdi. Rekolte açıklanınca ihracatçı firmaların ona göre fiyat kırdığını belirten Sorman, bu durumun üreticiyi aşırı derecede olumsuz etkilediğini, mağduriyet olmaması için böyle bir karar aldıklarını söyledi. Sorman, “Dünyanın gelişmiş ülkelerinde rekolte açıklanmaz. Stok müessesesi veya müdahil gibi kurumlar vardır. Onların piyasaya arz ettiği miktarda ürün pazarlanır ve fiyat öyle oluşur. Bizim ülkemizde üretici bu kuruluşlardan mahrum ve maalesef ihracatçılarımız da birbirlerini kırarak, iş alıcılara fiyat indiriminde bulunmaktadır rekolte miktarına göre. Bu da üreticiyi çok büyük oranda etkilemektedir.” dedi.

Üreticilerin fiyat konusunda endişe etmemesini isteyen Oda Başkanı Sorman, “Bu sene fiyatların, 6 liranın üzerinde oluşmasını bekliyoruz. Üzüm üreticisi, yeter ki ürününü emanete vermesin. İhtiyaçları kadar üzüm satsın, gerisini emanete vermeden kendi depolarında veya Ziraat Odası’nın tutacağı depolarda muhafaza etsin. Bu sene hem dolardaki artış hem de rekolte düşüklüğünden dolayı üzüm iyi para edecektir, beklentimiz o şekilde. Geçen sene dolar 1,6 liraydı, bu sene 2 lira. Yüzde 25’i dolar farkından olmak üzere üretim maliyeti ve enflasyonu da kattığımızda yüzde 50’ye yakın fiyat farkı olması lazım.” şeklinde konuştu. Bu seneki dolu yağışları sebebiyle üzüm rekoltesinde yüzde 35-40 civarında düşüş olacağına da değinen Nuri Sorman, özellikle Alaşehir, Sarıgöl, Salihli ve Ahmetli ilçelerinde çok büyük hasarlar meydana geldiğini söyledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri