Manevi destek şart!

Konya'daki mülteci sayısı, resmi olmayan rakamlara göre 100 bini aştı. Mülteciler, ekonomik beklentiden ziyade; en fazla sosyal hayattan dışlanmamak istediğini belirtti

Suriye'de yaşanan iç savaşın ardından bölgeden; Antep, Kilis, Adana ve Konya gibi illere ciddi göçler yaşandı. Milyonlarca insan göç etmek zorunda kalırken, yaşanan çatışmalarda yüzbinlerce insan yaralandı, on binlerce insan ise hayatını kaybetti. Her geçen yıl baskı ve zulümler artarak devam etti.  Konya'daki mülteci sayısı da resmi olmayan rakamlarla 100 bini aştı. Sayının artması, birtakım ihtiyaçları doğurdu. Çoğu sığınmacı, ilk dönemlerde sağlık ve eğitim haklarından yeterince yararlanamadı. 99 belgesi alabilmek için sığınmacılar, İl Göç Müdürlüğü'nün önünde kuyruklar oluşturdu. Sığınmacıların yaralarına merhem olabilmek adına Konya'da farklı farklı dernekler kuruldu. Bunlara ek olarak yeni işletmeler açan ve Suriye'deki mesleğini devam ettiren mülteciler de oldu.  Suriyeliler'in dışında Konya'da Afganlılar ve Iraklı'lar da yaşamını sürdürüyor. 

HALKIMIZIN HASSASİYETİ BİRAZ AZALDI

18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla Şefkat-Der Genel Başkanı Hayrettin Bulan, gazetemize mültecilerin yaşadığı sıkıntılar ile ilgili bilgiler verdi. Bulan, Türk halkının sığınmacılara yönelik ilk gün ki hassasiyetini kaybettiğini belirtti. Devletin mültecilere elinden geldiğince yardımda bulunduğunu hatırlatan Bulan, "Vatandaşımızın hassasiyetinin azalması gelecek açısından bizi kaygılandırıyor. Medya kuruluşları, asılsız haberler yaparak algı oluşturuyor. Unutmamak lazım, kimse evinin ülkesini terk etmek istemek. Empati kurabilme yeteneğimizi biraz daha geliştirmeliyiz. Mültecilerin zaten kalpleri kırık. Ensar-muhacir ilişkisine dikkat etmeliyiz" açıklamalarında bulundu.

FATURA BÜTÜN MÜLTECİLERE KESİLMESİN

Mültecilerin paradan ziyade daha çok sosyal hayata karışmak istediğini ifade eden Bulan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu insanları dışlamamalıyız. İstismarcı ev sahipleri var. Evini kiraya verecek, mülteci olduğunu duyunca fiyatları artırıyor. Bir de işverenler var. Sığınmacıları mesai fazlası çalıştırıp, daha az ücret veriyor. Soruyorum. Bu ne kadar insani bir davranış? Kötü şartlarda yaşayan mültecilere destek olmak gerekirken, bu hareketlerin yapılması açıkça üzüntü veriyor bize. Devletimizin denetimini artırması lazım. Büyük bir yanlışımız daha var. Bir kişinin yaptığı hatayı, bütün mültecilere mâl ediyoruz. Mültecilerin suç oranı hayli az."

SOSYAL HAYATTAN DIŞLANMAK İSTEMİYORLAR

Sığınmacılara eğitim ve sağlık alanında yatırımların yapıldığını söyleyen Bulan, mültecilerin yaşadığı birkaç konuya da değindi. "Göçmenler, sosyal hayattan dışlanmak istemiyor. Devletimiz desteğini veriyor. Biraz daha artırması lazım" diyen Bulan, "Mülteciler arasında yaşlılar, engelliler de var. Evde bakıma ihtiyaçları bulunuyor. Bu gereklilik gözlerden kaçırılmamalı. Ayrıca Suriyeliler, medikal malzeme alma konusunda sıkıntı yaşıyor. Kömürleri geç dağıtılan mültecileri görüyoruz. Bunlara da dikkat edilirse, her şey biraz daha iyi olur" şeklinde konuştu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (7)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri