Maliye Bakanı'na 'Kayıt Altında Alınmadan Taşınmazların Devri' İddiası Soruldu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Maliye Bakanı’na, “Milli Emlak birimlerinin taşınmaz devri ile ilgili rutin kontrolleri yapmadığı iddiaları ve kamu idarelerinin kayıt altında alınmadan taşınmaz devri yaptığı iddiaları...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Maliye Bakanı’na, “Milli Emlak birimlerinin taşınmaz devri ile ilgili rutin kontrolleri yapmadığı iddiaları ve kamu idarelerinin kayıt altında alınmadan taşınmaz devri yaptığı iddiaları doğru mudur?” diye sordu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren CHP’li Sezgin Tanrıkulu, basında yer alan Sayıştay’ın Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu’na işaret etti. Tanrıkulu, Sayıştay’ın Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu’nun, devletin başka kurumlara devrettiği taşınmazların, imar planları değiştirilen ya da değiştirilmeden belediyeler tarafından kullanılan yerler olduğunu ortaya koyduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Sayıştay raporunda, Milli Emlak birimlerinin rutin kontrol görevini yerine getirmediği de yer aldı. Buna göre, kamu idarelerinin mülkiyeti, kullanımı ve yönetiminde bulunan bazı taşınmazların kayıt işlemleri yapılmadı, yapılan kayıtlarda da ilgili usul ve esaslar dikkate alınmadı. Raporda, “Bazı kamu idarelerince kiraya verilen taşınmazlara ait elektrik, su ve doğalgaz giderlerinin biri, birkaçı ya da tamamı, kiracı tarafından ödenmesi gerekirken kamu idaresi tarafından ödenmektedir” ifadeleri yer aldı.

“Bazı kamu idareleri tarafından kiraya verilen taşınmazların bir kısmı, kiracı tarafından devir yoluyla tekrar kiraya verilmektedir. Bu devirlerde kiracılar yüksek bedeller alarak kira sözleşmelerini devretmektedirler.” Sayıştay, usulsüz devirlerin özellikle kıyı bölgelerinde gerçekleştiğini de tespit etti. Ayrıca raporda, "Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ve ihtiyacı olan ilk ve ortaöğretim kurumları, yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeşil saha, ibadet yeri ve karakol gibi umumî hizmetlerle ilgili tesislerden başka maksatlarla kullanılamayacağı belirtildiği halde çeşitli adlar altında kiraya verilmektedir" ifadeleri yer aldı. Sayıştay raporu ile ilgili bilgilendirme yapılması önem arz etmektedir.”

“KONU İLE İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞ MIDIR?”

CHP’li Tanrıkulu bu bağlamda Maliye Bakanı Şimşek’e şu soruları yönletti:

- 2009-2014 yılları itibariyle devredilen kamu taşınmazı tutarı nedir?

- 2009-2014 yılları itibariyle taşınmaz devri yapılan kamu idareleri nelerdir?

- 2009-2014 yılları itibariyle kamu idarelerine taşınmaz devirleri hangi koşulları yerine getirmek şartı ile yapılmıştır?

- Milli Emlak birimlerinin taşınmaz devri ile ilgili rutin kontrolleri yapmadığı iddiaları doğru mudur?

- Kamu idarelerinin kayıt altında alınmadan taşınmaz devri yaptığı iddiaları doğru mudur?

- İddialar doğru ise, konu ile ilgili soruşturma başlatılmış mıdır?

- 2009-2014 yılları arasında kamu idareleri arasında devri yapılan kamu taşınmazlarından kiraya verilenlerin sayısı ve tutarı nedir?

- 2009-2014 yılları arasında kamu idarelerince kiraya verilen taşınmazlara ait elektrik, su ve doğalgaz giderlerinin biri, birkaçı ya da tamamı, kiracı tarafından ödenmesi gerekirken kamu idaresi tarafından ödenen kamu taşınmazlarının sayısı ve kamu zararı tutarı kaçtır?

- 2009-2014 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığınca otopark olarak kiraya verilmesine izin verilen okul sayısı kaçtır?

- Bakanlığınız 2009-2014 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığınca otopark olarak kiraya verilmesine izin verilen okullar ile ilgili yaptığı denetim ve kontroller nelerdir?

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri