‘maliye Bakanı Ülkenin Havasından Başka Satacak Bir Şey Bırakmayacak’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, önümüzdeki dönem özelleştirilmesi düşünülen kurumlarla ilgili olarak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yaptığı açıklamayla ilgili, "Maliye Bakanı ülkenin havasından başka satacak bir şey bırakmayacak.”...

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, önümüzdeki dönem özelleştirilmesi düşünülen kurumlarla ilgili olarak Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yaptığı açıklamayla ilgili, "Maliye Bakanı ülkenin havasından başka satacak bir şey bırakmayacak.” dedi.

Türkiye’de uygulanan iktisadi politikaların yanlışlığını kamu işletmelerinde arayan yaklaşımların yanlışlığının ortaya çıktığına işaret eden Ergün Atalay, yazılı değerlendirmesinde, buna rağmen özelleştirme uygulamalarının ısrarla sürdürülmek istendiğini belirtti.

Atalay, “Kamu İşletmeleri, sosyal ve ekonomik ihtiyaçlar nedeniyle ülkemizde kurulmuş ve geliştirilmişlerdir. Yaşanan küresel iktisadi gelişmeler, Türkiye’de de yansımasını bulmuş, uygulamaya konulan ekonomi politikaları içinde KİT’lerin özelleştirilmesi ve/veya tasfiyesi öncelikli hedef olmuştur. Özelleştirme uygulamaları Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) dayatmasıyla ülke gündemine girmiştir. Ancak günümüzde bu politikaların yanlışlığı ortaya çıkmıştır. Dünyada yaşanan ekonomik kriz sonrası birçok ülkede özelleştirme politikaları terk edilmiş, yeniden kamulaştırma yapılmaktadır.” dedi.

“KAMU İŞLETMELERİ, YALNIZCA KÂR-ZARAR DURUMUNA BAKILARAK DEĞERLENDİRİLEMEZ”

Kamu işletmelerinin, bir mirasyedi yaklaşımıyla satıldığını dile getiren Atalay, şöyle devam etti:

“Maliye Bakanı şimdiye kadar yaklaşık 70 milyar dolar özelleştirme uygulaması yapıldığını belirtmektedir. Daha önce yapılan satışlar ve satılması planlananlar incelendiğinde görüleceği gibi, bundan sonra memleketin havasından başka satılacak bir şey kalmamaktadır.

Kamu işletmeleri, yalnızca kâr-zarar durumuna bakılarak değerlendirilemez. Çünkü tek kuruluş amaçları kar etmek değildir. Kamu işletmeleri öncelikle amaçlarına hangi ölçüde hizmet ettikleriyle değerlendirilmelidir. Ortaya çıkan sonucun da çok açık bir biçimde gösterdiği gibi, özelleştirme sonrası rekabetin sağlanması bir tarafa bazı sektörlerde tekelci bir yapı ortaya çıkmıştır.”

“YARATILMAK İSTENEN ‘ÜCRETLİ KÖLELİK’ DÜZENİDİR”

Özelleştirme uygulamalarının, “satma-savma, rant aktarma ve böylece gelir elde etme” temelinde olduğunu kaydeden Atalay, “Şimdiye kadar ki uygulamaların çalışanlara ve ülkeye dönük getirdiği olumsuzluklar, talana ve rant paylaşımına yol açan usulsüzlükler, istihdam kayıpları, sendikasızlaştırma olmuştur. Şimdiye kadar yapılan özelleştirmelerin ülkeye ve çalışanlara bir faydası olmamıştır. Yaratılmak istenen ‘ücretli kölelik’ düzenidir.” düşüncesini aktardı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri