Maliye Bakanı: Sermaye Hareketlerinde Kısıtlama Gündemde Değil

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası’nın faiz kararı ile ilgili olarak, “Sadece şunu söylemek istiyorum, sermaye hareketlerinde herhangi bir kısıtlama gelmeyecek.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası’nın faiz kararı ile ilgili olarak, “Sadece şunu söylemek istiyorum, sermaye hareketlerinde herhangi bir kısıtlama gelmeyecek. Çünkü Başbakanımızın dünkü açıklamasından sonra gördüğüm kadarıyla belli çevreler bazı spekülasyonların peşinde. Daha önce Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da açık ve net olarak vurguladı, sermaye hareketlerine yönelik bir kısıtlama gündemimizde değil. Sadece onun altını çizmek istiyorum.” dedi.

Mehmet Şimşek, SETA’da düzenlenen ‘Geçmişten Günümüze Kamu Maliyesi’ etkinliğinde bir sunum yaptı. Etkinlikten ayrılırken gazetecilerin sorularını cevaplayan Şimşek, Merkez Bankası’nın faiz artırımı konusuyla ilgili olarak “Merkez Bankası’nın kredibilitesi çok önemli, Merkez Bankamızın aldığı kararları, merkez bankamız bağımsız olduğu için genelde ben Merkez Bankamızın kararlarıyla ilgili yorum yapmam. Dolayısıyla faiz nerde durur, süre ne kadar olur benim yorum yapmam doğru olmaz. Ama şunu açık ve net olarak söyleyeyim biz reform yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ’’Faizlerin artması devam ederse bizim A planımız, B planımız C planımız var. Onları devreye sokacağız.’’ sözlerinin aktarılması üzerine Şimşek, “Mali disiplin konusunda Türkiye büyük bir kredibilite kazanmıştır. Türkiye önemli kazanımlar elde etmiştir. Bizim sihirli sözcüklerimiz güven ve istikrar olmaya devam edecektir. Reformlara devam edeceğiz bu tabi ki demokratikleşmeden tutun vergi reformuna kadar mutlaka çok farklı reformlar yapacağız. Açık ve net olarak bunun altını çizmek istiyorum. Bizim A planımızda da B planımızda da C planımızda da bu reformlar esastır. Özellikle yerel seçimler sonrasında da devam edeceğiz. Bizim için gerek içerde gerek dışardaki yatırımcılar çok önemlidir.” diye konuştu.

’’BÜYÜMEYİ DESTEKLEMEK ADINA YENİ BİR VERGİ ÇALIŞMASI YOK’’

Basının “Büyümeyi desteklemek adına bazı sektörlere vergi kolaylığı gibi bir çalışmanız var mı?” sorusuna Maliye Bakanı, “Bunun için bir çalışma yok. Henüz erken olduğunu düşünüyoruz. Bunun belki büyümeye bir ekisi olur ama biz siyasi istikrarın devam edeceğini ve Mart sonunda bunu hep birlikte tanıklık edeceğiz ve son dönemdeki belirsizliğin yatırımların arttığı bir ortam olacağına inanıyoruz.” cevabını verdi.

Dalgalı kur rejiminin değişeceği yöndeki söylentilere karşılık “Şu anda böyle bir konu gündemimizde yok.” diyen Şimşek, yolsuzluklarla ilgili yapılacak çalışmalara dair şunları söyledi:

“Biliyorsunuz bu konuda bir koordinasyon kurulumuz var. Sayın Beşir Atalay’ın başkanlığında bu dönemde bir çalışmalar yapıldı ben de bir üyesiyim. O çalışmalar bir noktaya gelince Başbakan Yardımcımız bir açıklama yapacaktır. Ama bu ülke yolsuzlukla mücadele etmiştir, ama şeffaflığı artıracak, yatırım açısından daha güvenli hale getirecek daha çok reform yapmak hükümetimizin önceliğidir.”
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri