Mali’de Milletvekili Seçiminin İlk Turu Yapıldı

Batı Afrika ülkesi Mali’de halk vekillerini seçmek için sandığa gitti. Resmi olarak 6,5 milyon seçmenin bulunduğu Mali’de, 20 bin seçim noktasında oy kullanıldı.

Batı Afrika ülkesi Mali’de halk vekillerini seçmek için sandığa gitti. Resmi olarak 6,5 milyon seçmenin bulunduğu Mali’de, 20 bin seçim noktasında oy kullanıldı.

İbrahim Boubacar Keita’nın 11 Ağustosta devlet başkanı olmasının ardından ülkede istikrar sağlanmıştı. İstikrarın ilk sınavı anlamındaki seçim, sakin bir havada gerçekleşti.

Yüzde barajı olmayan seçimlerde iki turlu bir sistem uygulanıyor. Bir seçim bölgesinde ilk üçe giren partiler sonraki tura katılma hakkı elde ediyor. Birinci turu 24 Kasımda yapılan seçimin ikinci turu 15 Aralıkta yapılacak. 147 sandalyeli Mali Millet Meclisi’ne seçilmek için 410 aday 17 siyasi parti şemsiyesi altında mücadele ediyor.

Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve Batı Afrika Birliği’nden gözlemciler, seçimin sağlıklı yapılıp yapılmadığını denetlediler.

Seçime katılımın düşük olduğu gözlemlendi. Bazı gazetecilere göre oran yaklaşık yüzde 30 olarak ifade ediliyor.

Mali halkı, seçimi ülkedeki istikrar ve krizden çıkış umudu için önemli olarak görüyor. Aminata Diallo, "Vatandaşlık görevimi yaptım. Ülkem sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Bu nedenle iyi idarecilerin ve temsilcilerin seçilmesi çok önemli." şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri