Malazgirt Zaferi’nin 943. Yıl Dönümü Kutlandı

Malazgirt Zaferi’nin 943. yıl dönümü Muş’un Malazgirt ilçesinde düzenlenen törenle kutlandı.Malazgirt ilçesinde bulunan Zafer Anıtları’nın olduğu yerde düzenlenen kutlama törenlerine Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç,...

Malazgirt Zaferi’nin 943. yıl dönümü Muş’un Malazgirt ilçesinde düzenlenen törenle kutlandı.

Malazgirt ilçesinde bulunan Zafer Anıtları’nın olduğu yerde düzenlenen kutlama törenlerine Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Muş Valisi Vedat Büyükersoy, AK Parti Muş milletvekilleri Faruk Işık ve Muzaffer Çakar, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Malazgirt Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy, kamu kurum amirleri ile 1071 genç tarihçi katıldı.

İlk olarak saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende Sultan Alparslan ve şehitler anısına Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu. İl Müftüsü Recep Uzun’un duasının ardından protokol konuşmalarına geçildi.

Törenin açılış konuşmasını Malazgirt Belediye Başkanı Halis Coşkun yaptı. Coşkun, tarihi bir kent olan Malazgirt’e gerekli ilginin gösterilmesini isteyerek, ilçede belirlenen projeler için destek çağrısında bulundu. İlçede müze yapılması talebinde bulunan Coşkun, "Tarihimizi geleceğimize anlatacak müze bulunmamaktadır. Saklı hazinelerimiz çevre illerde sergilenmektedir. İlçemize müze yapılmasını istiyoruz. Başlıklar altında anlattığım hizmetlerin ilçemize kazandırılmasını istiyoruz." dedi.

Malazgirt Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy, AK Parti Muş Milletvekili Muzaffer Çakar ve Muş Valisi Vedat Büyükersoy’un ardından Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç konuşma yaptı. Bakan Kılıç, bu topraklarda 943 yıl önce Allah Allah nidalarıyla şanlı bir destan yazıldığını söyledi. Bu ruhu 1071 ruhu olarak adlandırdıklarını ifade eden Bakan Kılıç, şunları söyledi: "Bu günümüz kutlu olsun. 1071’de Sultan Alparslan ve askerini zafere götüren birlik ve beraberlik, kardeşlik ruhu daim olsun. Bu ülkenin birliğine kastedenlere Rabb'im fırsat vermesin. Anadolu’nun anahtarını aziz millete teslim edenlerden Allah razı olsun. Bizlere utanılacak değil, gurur duyulacak, zengin bir tarih bıraktılar. Malazgirt bu tarihin en parlak noktalarından biridir. Malazgirt’i anlamadan, Anadolu’yu anlamak, idrak etmeden millet olma şuurunu mümkün değildir."

Malazgirt Meydan Savaşı’nın önemine değinen Bakan Kılıç, "Malazgirt, savaşlardan bir savaş, zaferlerden bir zafer değildir. 26 Ağustos 1071 bu toprakların kaderini ve seyrini baştan yazmış bir gündür. 26 Ağustos 1071’de burada, Sultan Alparslan, Malazgirt Ovası’nda ordusuna seslenirken çok farklı şeyler dile getirdi. Ancak en önemli unsurlardan birisi ya muzaffer olur ve zaferi kazanırım veya şehit olur cennete giderim. Sizlerden beni takip etmeyi tercih edenler takip etsin. Burada emreden sultan ve emredilen asker yoktur. Bugün ben de ancak sizlerden biriyim. Beni takip edenler nefislerini yüce Allah’a adayanlar şehit olarak cennete kavuşacaktır. Sultan Alparslan bu tevekkül dolu, kendini adamışlık ruhla yola çıktı. Bu yürüyüşün adı büyük ve güçlü Türkiye yürüyüşüdür. İşte bu inanmışlıkla, adanmışlıkla, savaşa giren Sultan Alparslan bugünlere ulaşmamızın temelini attı." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından temsili Sultan Alparslan, askerleri ile tören alanına giriş yaparak, Anadolu’nun anahtarını Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’a teslim etti. Türkiye’nin değişik illerinden gelen 1071 tarihçinin buluştuğu Malazgirt Zaferi kutlamalarında, çeşitli dallarda düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrenci ve sporculara ödülleri verildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri