Malatya Osb'nin Atık Suları Karakaya Barajı Gölü'nü Kirletiyor

Malatya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalara ait atık suların tam arıtılmadan Tohma Irmağına bırakılması Karakaya Baraj Gölü’nü kirletiyor. Bölge insanı önceden sulama amaçlı kullandıkları, balık tuttukları ırmağı artık...

Malatya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalara ait atık suların tam arıtılmadan Tohma Irmağına bırakılması Karakaya Baraj Gölü’nü kirletiyor. Bölge insanı önceden sulama amaçlı kullandıkları, balık tuttukları ırmağı artık kullanmadıklarını belirtiyor. Şahnahan, Bindal, Suluköy, Tepeköy, Sütlüce, Dilek, Hasırcılar, Alişar ve Kemerköprü mahallelerinde insanlar özellikle yaz aylarında rahatsızlık verici kokunun yaşanmaz hale getirdiğini ifade ediyor.

Sütlüce mahallesinde yaşayan Ebubekir Çetin eskiden derelerinin çok temiz olduğunu ancak şimdi kirlendiğini belirterek, “Organize sanayi bölgesinden gelen atıkların suya karışmasından dolayı dereye yaklaşamıyoruz. Ne yok ki derede kokudan yazın buralarda durulamıyor. Bakın biz neredeyse 400 metre uzağındayız kış ayı olmasına rağmen koku hala geliyor” dedi.

Dereye akan kirli atık suyunun Karakaya Barajı’na aktığını ve vatandaşlarında bu sudan balık tutarak yediğini belirten Çetin, “Bunun için birçok defa şikâyette bulunduk. Belediye başkanına da söyledik, milletvekillerine de söyledik. Herkesin haberi var. Geçiştiriyorlar, zenginlerden mi korkuyorlar ne hikmetse bilmiyoruz. Bu dere boyunda Şahnahan, Tepeköy, Topraktepe, Sütlüce ve Mandara köylerinin bütün hayvanları buradan su içiyordu. Hatta biz kendimiz de buradan içiyorduk, abdest alıp namaz kılıyorduk. Ama şimdi yanına dahi yaklaşamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sütlüce sakinlerinden Kadir Tamer de yaşanan kirli su sorunu nedeniyle hayvanlarını dereye indiremediğini belirterek, “Hayvanlarımızı eskiden dereye bırakıp otlatırdık. Suyunu buradan temin ederdik. Burada büyükler çocuklar yüzerdi. Bu çayırda balık tutardık. Şimdi kokudan, kirli suyun yanına dahi yaklaşamıyoruz. Yanlışlıkla hayvanlarımız bu sudan içti mi telef oluyor. Benim bahçem var, dere boyunca bütün ağaçlarım kurudu. Bu kirli sudan dolayı köyden hiç kimse inip bir şey yapamıyor.” dedi.

HDP Yeşilyurt İl Örgütü üyesi bir grup bölgedeki kirliliği yerinde inceledi. HDP Yeşilyurt İlçe Örgütü adına açıklama yapan Medet Kılınç, organize sanayi bölgesindeki tesislerin kimyasal atıklarının suya karıştığını ifade etti. Atıkların Tohma Irmağı ile Karakaya Baraj Gölü’ne karıştığını söyleyen Kılınç, “Bu sular, geçtiği her alanda ağaçları kurutuyor. Doğaya zarar veriyor, insan hayatı için tehlike saçıyor. Parti olarak bu durumu Çevre Bakanlığı ile BİMER’e bildirdik” diye konuştu.

Bölgedeki soruna ilişkin daha önce de İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Hidrobiyolog Doç. Dr. Didem Gökçe tarafından hazırlanan “Tohma Çayı Havzası’nın Hidrobiyolojik Yönden Araştırılması ve Ekosistemin Değerlendirilmesi” isimli çalışma ile dikkat çekilmişti. Çalışma çerçevesinde hazırlanan raporda sudaki kurşun oranının su kalitesini 3. sınıf değere düşürdüğü ve civa miktarının da izin verilen maksimum değerin çok üzerinde olduğu tespitine vurgu yapılmıştı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri