Malala, En Etkili Çocuklar Listesinde

Geçtiğimiz hafta Nobel Barış Ödülü'nü alarak tekrar dünya gündemine oturan Pakistanlı Malala (17), Times dergisinin ‘En Etkili Gençler’ listesinde yer aldı.Times dergisinin her yıl açıkladığı listede ‘En Etkili 25 Genç’ arasında...

Geçtiğimiz hafta Nobel Barış Ödülü'nü alarak tekrar dünya gündemine oturan Pakistanlı Malala (17), Times dergisinin ‘En Etkili Gençler’ listesinde yer aldı.

Times dergisinin her yıl açıkladığı listede ‘En Etkili 25 Genç’ arasında Malala ile birlikte ABD Başkanı Barack Obama’nın kızları Malia (16) ve Sasha (13) da yer aldı.

2012 yılında Pakistan’da eğitim faaliyetlerine destek verdiği için Pakistan Talibanı tarafından başından vurulan Malala, ülkesinde ‘Pakistan’ın gururu’ olarak görülüyor.

Taliban saldırısından sağ kurtulan Malala, tamamen iyileştikten sonra BM’de konuşma yaparak dünya gündemine oturmuştu.

Malala, listede eğitim aktivitelerine verdiği destekten dolayı yer alırken, katıldığı bir müzik festivalinde adından söz ettiren Obaman’nın küçük kızı Sasha, ve Philadelphia erkek beyzbol takımında önemli bir rol üstlenen ve ABD'de büyük bir yankı uyandıran kız Mo’ne Davis(13) listenin en gençleri olarak listedeki yerini aldı.

MALALA’NIN ÖYKÜSÜ

En genç Nobel Barış Ödülü sahibi Malala Yusufzai, 1997’de Pakistan'ın kuzeybatısındaki Hayber Pakhtunkhva eyaletinin Svat ilinde doğdu. Malala daha 12 yaşındayken kadın hakları ve kız çocuklarının okula gitmesi için Svat vadisinde eğitim aktiviteleri yapan biri olarak tanınıyordu. Taliban’ın kız çocuklarının okula gitmesinin yasakladığını duyurduğu bu dönemde Malala eğitim faaliyetlerine ara vermedi. BBC, 2009 yılında Malala için takma isimle yorumlarını yazdığı blog açtı. Artık görüşlerini anlatabilen Malala, Taliban’ın bölgede neler yaptığını ve kız çocuklarının eğitilmesi gerektiği konusunda yazılar yazmaya başladı. ‘Pakistanlı kızın günlüğü’ adı altında yazdığı el yazılarını BBC muhabirine ulaştırıyor, o da Malala için açılan BBC Urdu’da yayınlıyordu. Günlüğü yazanın kendisi olduğu anlaşıldı ve bunu takiben 2009’un yaz aylarında New York Times’ın Malala'nın hayatını anlatan bir belgesel film yayınladı. Televizyonlara ve gazetelere röportaj veren Malala’nın ünü yayılmaya başladı. Ancak bu tanınma Malala'nın Taliban tarafından hedef olmasına sebep oldu. 2012 ekim ayında okuldan dönerken Taliban tarafından saldırıya uğrayan Malala başından vurularak ağır yaralandı. Malala'nın Pakistan'da başlayan tedavisi İngiltere'nin Birmingham şehrinde Prenses Elizabeth hastanesinde devam etti.Malala tamamen iyileştikten sonra BM’ye çağrıldı. BM’de konuşma yapacak olan kız henüz daha 16 yaşının başlarındaydı. Konuşması ayakta alkışlanan Malala, ’’Bir kitap bir kalem ve bir öğretmen dünyayı değiştirebilir. Taliban beni susturmaya çalıştı. Ancak sesim artık daha yüksek çıkıyor. Onlar başaramadı.’’ dedi.Eğitimine İngiltere’de devam eden dünyanın en genç Nobel Barış Ödülü adayı Malala bir gün Pakistan başbakanı olmak istediğini ve bütün kız çocuklarının okula gidene kadar çalışmaya devam edeceğini dillendiriyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri