Maktul Yakınları, Nsu Davasından Ümitsiz

NSU kurbanlarının yakınlarının yaşadıkları kitaplaştırıldı. Barbara John tarafından çıkarılan kitap dün Berlin’de NSU kurbanlarının yakınlarının da hazır bulunduğu bir toplantı ile basına tanıtıldı.NSU çetesinin Almanya’da...

NSU kurbanlarının yakınlarının yaşadıkları kitaplaştırıldı. Barbara John tarafından çıkarılan kitap dün Berlin’de NSU kurbanlarının yakınlarının da hazır bulunduğu bir toplantı ile basına tanıtıldı.

NSU çetesinin Almanya’da sekiz Türk ve biri Yunanlı olmak üzere dokuz göçmen ve bir kadın polis memurunu öldürdüğünün ortaya çıkmasının üzerinden üç yıl geçti. NSU kurbanlarının yakınları ile fahri olarak ilgilenen Barbara John tarafından çıkarılan bir kitap ise kurbanların yakınlarını anlatıyor. Kitabın başlığı ise ‘Yaralarımızı zaman saramaz’- NSU terörünün kurbanlar ve yakınları için anlamı.’ Kitapta tüm kurban yakınlarının yakınlarını kaybettikten sonra yaşadıklarını ve duygularını anlatıyor.

Herder yayınevi tarafından basılan kitapta Başbakan Angela Merkel’in de bir önsözü bulunuyor. Kitap dün başkent Berlin’de basın mensuplarına tanıtıldı. Kalabalık bir basın ordusunun izlediği kitap tanıtımına kurban yakınları da katıldı.

Basının karşısına ise Barbara John’un yanı sıra 11 Eylül 2000 yılında Nürnberg’de öldürülen Enver Şimşek’in oğlu Abdül Kerim Şimşek, 4 Nisan 2006’da Dortmund’da öldürülen Mehmet Kubaşık’ın kızı Gamze Kubaşık ve 25 Şubat 2004’te Rostock’ta öldürülen Mehmet Turgut’un kardeşi Mustafa Turgut katıldı. NSU cinayetlerini araştırmak için kurulan Federal Meclis Araştırma Komisyonu’nda görev yapan Sol Partili Petra Pau da hazır bulundu ve bir konuşma yaptı. NSU kurbanlarının yakınları yaşadıklarını anlattıktan sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Abdül Kerim Şimşek, “Ben ileride çocuğuma dedesinin başına ne geldiğini ve neden öldürüldüğünü anlatabilmek, tüm sorularını cevaplayabilmek istiyorum. Bunun için olayın eksiksiz şekilde aydınlatılması gerekiyor. Ama yaşadıklarımız, bu konudaki ümitlerimizi artırmıyor.” dedi.

Gamze Kubaşık ise Münih’te devam eden ve NSU çetesinin son üyesi olarak Beate Zschäpe’nin yargılandığı davanın seyrinden memnun olmadıklarını dile getirdi. Kubaşık, “Gidişata bakılırsa maalesef olaylar eksiksiz aydınlatılmayacak. Bu bizi üzüyor.” dedi.

Mehmet Turgut’un kardeşi Mustafa Turgut da, kardeşi Mehmet Turgut’un Almanya’ya gelmesini istemediğini, askerliğini yaptıktan sonra evlenip Elazığ’da kalmasını istediğini, ancak kardeşinin Almanya’ya gelme hayalinden vazgeçmediğini söyledi.

Turgut şöyle konuştu: "Ağabeyim Almanya’ya geldi ama başına bu olay geldi. Biz Elazığ’ın bir köyünde yaşıyorduk. Annem zaten zayıf yapılı bir insan idi, ağabeyimin ölümünden sonra her gün mezara giderdi, daha da zayıfladı. Sonunda köyü terk etmek zorunda kaldık" Turgut, bulundukları bölgede herkesin Almanya’ya gelmeyi hayal ettiğini de söyleyerek, abisinin Almanya’da yaşayamadığı hayatı kendisinin devam ettirmek istediğini söyledi.

NSU terör çetesinden son üye olarak bilinen ve Münih’te yargılanan Beate Zschäpe ile ilgili bir soru üzerine Abdül Kerim Şimşek ve Gamze Kubaşık, Beate Zschäpe’de hiçbir pişmanlık görmediklerini, mahkemede şov yaptığını ve ömür boyu hapis almasını istediklerini ifade etti.

Sol Parti’den Petra Pau da konuşmasında, terör çetesinin üç kişiden ibaret olduğunu düşünmenin gerçekçi olmayacağını söyledi. Pau, Başbakan Angela Merkel’in NSU çetesi ortaya çıktığında olayın kesin bir şekilde aydınlatılması için söz verdiğini, ancak olayların bugüne kadarki seyrine bakıldığında bundan söz etmenin mümkün olmadığını dile getirdi.

Barbara John ise bugüne kadar cinayetlerin işlendiği altı yerde kurbanları hatırlatan anıt dikildiğini, ancak olaylarla ilgili hiç bir polisin görev ihmali nedeniyle hesaba çekilmediğini ifade etti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri