Makro Market İşçileri tazminatlarını istiyor

2017 yılı Ekim ayında konkordato talebinde bulunan ve tamamına yakını kapanmış olan Makromarket çalışanları kıdem tazminatlarının ödenmemesi nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.

Camlı Köşk önünde biraraya gelen market çalışanları ve aileleri, emeklerinin ve alın terlerinin karşılığı olan haklarının ödenmesi için sloganlar atarak taleplerini dile getirdi. Grup adına açıklamayı Nakliyat-İş Konya Bölge Temsilcisi Mehmet Ünver yaptı. Kapanan mağazalarda çalışan binlerce işçinin yasal kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmediğini ifade eden Ünver, “Konkordato sürecinde alacaklılardan bankalar, tedarikçi işletmeler ve devletin alacakları ile ilgili ödeme planları yapılmış, kararlar alınmış ancak öncelikli alacaklardan olan işçi alacakları ile ilgili herhangi bir karar alınmamıştır. Alın terimiz, geleceğimiz olan kıdem tazminatlarımızın ödenmemesi nedeni ile ilk başlarda birkaç bölgede bir birinden bağımsız ve kopuk eylemler yaptık. Ancak bu eylemler yeterince ses getirmedi” dedi.

ARTIK BİZİ YOK SAYAMAZLAR

Süreç içinde pek çok eylemde bulunduklarını söyleyen Ünver, sözlerini şöyle sürdürdü: “En önemli eylemimiz Konkordato Komiseri ile görüşmenin yapılacağı 24 Aralık'da oldu. 24 Aralık günü Ankara'ya Konya, Kayseri, Malatya, Mersin, Yozgat, Samsun, Amasya, Merzifon'dan otobüslerle yüzlerce Makro Market işçisi gelmiş ayrıca yine Ankara'dan otobüslerle özel araçlarla gelenlerin sayısı ile toplam sayı 1000'e ulaşmıştır. Makro Genel Müdürlüğünde görüşme Konkordato Komiseri Şefik Çalışkan ve bu süreçte Makro Marketlerin Avukatlığını yapan Av. Fidel Okan'la yapıldı. Toplantıdan çıkan sonuca göre Makro işçilerinin alacaklarının ödenmesi için çözüm yolları konuşulmuş ve işçilerin haklarının ödenmesi konusunda hem fikir olunmuştur. Böylece biz işçilerde taraf olarak bu sürece dahil olduk. Artık bizi yok sayamazlar, biz de bu sürecin bir parçasıyız, bizde varız. Bu gün itibariyle konkordato sürecine işçiler ve sendikamız dahil olmuştur. Bilindiği gibi daha önce konkordato sürecinde işçilerin esamesi okunmuyordu. Bir sonraki duruşma 5 Mart 2019 tarihide. 0 günde kitlesel olarak gideceğiz ve örgütlülüğümüzü ve kararlılığımızı bir kez daha göstereceğiz. Bu yüzden işçi arkadaşlarımızdan ekmeklerine, geleceklerine, yasal haklarına sahip çıkmalarını ve 5 Mart'ta Ankara'ya gelmelerini istiyoruz.”

TAZMİNAT HAKTIR GASP EDİLEMEZ

Ünver, sözlerine şöyle devam etti: “Ankara'da yapılan bu eylemlerin dışında Konya, Kayseri, Malatya ve Mersin'de Makro işçileri haftanın değişik günlerinde merkezi yerlerde kitlesel basın açıklamaları yapıyorlar. Bazı illerde arkadaşlarımız imza standı açarak halkımıza dayanışma çağrısında bulundular. Artık Mücadelemiz Başka Bir Boyutta Devam Ediyor. Makro Market işçileri, Mücadeleyi, Direnişi Kahramankazan'da Bulunan Makro Market Genel Müdürlüğü Önüne Taşıyor. Haftanın bazı günlerinde saat 12:00 ile 14:00 arasında işyerinin önünde ‘Yağma Yok. Tazminat Haktır Gasp Edilemez’ diyerek tazminat haklarımız ödeninceye kadar bekleyecekler. Ankara'daki arkadaşlarımıza bizlerde buradan selamlarımızı gönderiyor ve dayanışma içerisinde olduğumuzu bildiriyoruz. Tüm halkımızı Makro Işçileri ile dayanışmaya davet ediyoruz. Makro marketler kapanırken bizim tazminatla birlikte ödenmeyen izin paralarımız da vardı. Bu hafta itibarı ile Makro Market işçilerinin tamamına yakının ödenmeyen yıllık izin paraları Konkordato Komiseri tarafından hesaplarımıza yatırıldı. Bir kez daha işçi arkadaşlarımızı haklarını almaları için davalarına sahip çıkmaya davet ediyoruz.” Daha sonra market çalışanlarının aileleri de söz alarak haklarının verilmesi talebinde bulundu.

HÂLİD ŞEN

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri