Makinecilerden ‘sanayinin Ekonomide Payı Daraldı’ Şikâyeti

Makine sektörü sanayinin ekonomide payının daraldığından şikâyetçi. Sektör temsicilerinden Takım Tezgâhları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Erdal Gamsız, ekonomide sanayinin yerini hizmet ve inşaat sektörünün aldığından...

Makine sektörü sanayinin ekonomide payının daraldığından şikâyetçi. Sektör temsicilerinden Takım Tezgâhları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Erdal Gamsız, ekonomide sanayinin yerini hizmet ve inşaat sektörünün aldığından dert yandı. Bu durumun makine ve takım tezgâhı üreticileri için olumsuz olduğunu ifade etti.

TİAD ve Makine İmalatçıları Birliği (MİB) tarafından tertip edilen MAKTEK Eurasia 2014 Fuarı törenle kapılarını açtı. Törende söz alan TİAD Başkanı Erdal Gamsız, son 10 senede takım tezgâhı sektörünün önemli merhale aldığını vurguladı. Tezgah kullanımını 1,45 milyar dolar olarak açıklayan Gamsız, “Bu anlamda dünyada 12., Avrupa’da Almanya ve İtalya’nın ardından 3. sıradayız.” dedi. 2013’te üretimin yüzde 22 artışla 800 milyon dolar olduğuna işaret eden Gamsız, “İhracatta yüzde 8,1 artış vardı. Buna karşın ithalatta kura bağlı olarak yüzde 9 gerileme görüldü; bu alanda 1,1 milyar dolarda kalındı.” ifadelerini kullandı. Ardından Türkiye’nin büyüme oranının bir miktar gerilediğini anlatan Gamsız, şöyle devam etti:

"Bunun yanı sıra sanayinin ekonomide payında daralma var. Bu pay hizmet ve inşaat sektörüne kayıyor. Tabii bu sorun bir bizim ülkemizde yok. Almanya ve Güney Kore dışında tüm dünya ülkelerinde sanayinin payında gerileme var. Bu durum takım tezgahı alanı için olumlu değil. İlk 8 ayda üretim yüzde 0,8 daralarak 525 milyon dolarda kaldı. Buna karşın ihracatta yüzde 0,1 artış var. İthalatta 2,5 oranında, kullanımda 2,3 iniş görülüyor. Ama seneler ele alındığında sektör ilerliyor. Bunalım dönemi 2009 dışında sektör hep büyüdü. Buna bağlı olarak dördüncü çeyrekte kullanımda yüzde 5 büyüme öngörüyoruz. Bu eğilim 2015’te de devam edecektir."

Erdal Gamsız, sektörde elektrik-elektronik ve yazılım ile ilgili faaliyetlerin katma değeri artıracağını dile getirdi. Ayrıca kalifiye teknik eleman sorununa karşı adım atılmasını da talep etti.

"EN BÜYÜK SORUN; KALİFİYE ELEMAN VE KAYITDIŞI"

MİB Başkanı Sevda Kayhan Yılmaz da makine sektörünün kalifiye eleman ve kayıt dışılık sorunu bulunduğunu kaydetti. Yılmaz, sorunlara karşı tedbir alınması temennisinde bulundu. MAKTEK Eurasia’da yerli üreticilerin artması, yabancı tezgâhların büyümesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

TÜYAP Fuarcılık Genel Müdür Yardımcısı İlhan Ersözlü ise MAKTEK Eurasia 2014’ün 2012’de yapılan fuara göre yüzde 46 büyüdüğünü bildirdi. Ersözlü, bu sene fuarda 60 ülkeden 80 bin sektör aktörünü ağırlanacağından; ilaveten 126 ülkeden milli katılım olacağından söz etti.

14-19 Ekim tarihli MAKTEK Eurasia 2014’te bin 378 firma, 3 bine yakın marka yerini aldı.

TÜYAP’ta devam eden fuarda takım tezgâhları, metal makineleri, tutucu-kesici takımlar, kalite kontrol-ölçüm ürünleri, CAD\CAM, PLM yazılımları tanıtılıyor; 900 milyon dolar ticaret öngörülüyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri