Mahmut Tanal: Rüşvet Ve Yolsuzluk Tabana Yayılmış Durumda

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, rüşvet ve yolsuzluğun tabana yayıldığını ifade ederek, Reza Zarrab soruşturması dosyasını Meclis’te milletvekilleri ve basın mensuplarına dağıttı. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, İstanbul...

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, rüşvet ve yolsuzluğun tabana yayıldığını ifade ederek, Reza Zarrab soruşturması dosyasını Meclis’te milletvekilleri ve basın mensuplarına dağıttı.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne (KOM) ait ‘Rıza Sarraf Liderliğindeki Suç Örgütü ve Eylemleri’ adlı soruşturma raporunu Meclis’te Plan ve Bütçe Komisyonu’nda üye milletvekilleri ile basın mensuplarına verdi. Tanal, dosyaya takipsizlik kararı verildiğini hatırlatarak, bunun hukuki olmadığını kaydetti. Tanal, "Burada bir cumhuriyet savcısının kaçakçılıkla ilgili başlattığı ve dinleme ve izleme kararını veren sulh ceza hakimidir. Sulh ceza hakiminin kararını bir cumhuriyet savcısı hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle kaldıramaz, geçersiz kılamaz. Elimde gayet rahat buna benzer Yargıtay Hukuk Dairesi'nin kararı var. Cumhuriyet savcısı mahkemenin üstünde değildir." dedi.

Dosyada suçun konusunun 'Suç amacıyla örgüt kurmak, üye olmak, yönetmek, rüşvet almak resmi ve özel belgede sahtecilik, gümrük kanununa muhalefet ve fuhşa aracılık' olduğunu ifade eden Mahmut Tanal, "MASAK’ın 13 Mayıs 2008 tarihli kapsamlı inceleme raporunda ve Rıza Sarraf isimli şahsın organizatörlüğünde yukarıda isimleri geçen birçok şahsın İran, Arabistan ve Irak’tan altın ihracatı yapıyor gibi gösterip, uyuşturucu ve kaçakçılık çetelerinin paralarını döndürdükleri şeklinde rapor var. Bunun üzerine 13 Eylül 2012 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından CMK 158 ve kapsamında soruşturma talep edilmiş ve 2012’de soruşturma başlatılmış. Bu başlatılınca tamamen bu konuya özgü olarak izleme ve dinleme kararları alınıyor. İzleme ve dinleme kararları alındıktan sonra bu soruşturmadan 7 ay sonra telefon dinleme ve izleme kayıtları tabandan bakan çocuklarına kadar takılıyor. Burada kamuoyuna yanlış verilen bir bilgi; efendim, ‘hükümete karşı, hükümeti devirmeye yönelik bir operasyon’ deniliyor. Komplo deniliyor. Bu 2008-2010 yıllarında şu anda Silivri Cezaevi'nde bulunan istihbarat şube müdürü, Ergenekon ve Balyoz davalarında birebir o dönemin başbakanı, bu dönemin Cumhurbaşkanı ile bire bir görüşüyor. O dönemde bu soruşturmalar devam ederken, bir yandan da ‘bu emniyet müdürleri komplo kuruyor’ diyor. Benim sizden istirhamım gümrük kaçakçılığına ilişkin bu soruşturmalar başlamadan önce, bakan ve bakan çocuklarıyla ilgili bir şey yok. Bu izleme ve dinleme kararlarından sonra tabanda 10 kişinin telefonunu dinleyin; 5’inin kim rüşvet yiyor, yolsuzluk yapıyor görürsünüz. Bu manada rüşvet ve yolsuzluk tabana yayılmış durumda." diye konuştu.

CHP’li Tanal, Gümrükler Genel Müdürü Cenap Aşçı’nın telefon dinlemelerine takıldığını ifade ederek "Bu telefonun içeriği nedir? Bu arkadaşın bu telefon içerikleri hakikaten etik anlamda uygun değilse bu arkadaşı nasıl görevde tutuyorsunuz?" diye soru yöneltti.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri