Mahalle Sakinlerinin Duyarlılığı Çevre Katliamını Durdurdu

Zonguldak'ın Çatalağzı beldesinde, ormanın ortasına dökülen termik santral inşaatından çıkan tonlarca taş ve toprak yığını, çevre katliamına neden oldu. Kilimli ilçesine bağlı 8 bin nüfuslu Çatalağzı beldesi Cumayanı Mahallesi'ndeki...

Zonguldak'ın Çatalağzı beldesinde, ormanın ortasına dökülen termik santral inşaatından çıkan tonlarca taş ve toprak yığını, çevre katliamına neden oldu. Kilimli ilçesine bağlı 8 bin nüfuslu Çatalağzı beldesi Cumayanı Mahallesi'ndeki ormanın ortasına yıllardır çöp dökülmesiyle oluşan çöplük ayıbının üzerinin, bu defa da termik santral inşaatının temelinden çıkan tonlarca toprakla kapatıldığı ortaya çıktı. Ağaçların göz göre göre yok edilmesi, mahalle sakinlerini harekete geçirdi. İlk olarak Çatalağzı Belediyesi’ni tedbir alması için uyaran mahalle sakinleri, sonuç alamayınca Orman Bölge Müdürlüğü’ne orman arazisine izinsiz çöp ve inşaat molozu boşaltıldığı ihbarında bulundu.

Olay yerine gelen ekipler, altı çöple dolu futbol sahası büyüklüğündeki ormanlık alan ve aşağıdaki ağaçların üzerine dökülen dev moloz yığınını tutanağa geçirdi. Muhtar ve beraberindeki vatandaşların şikâyetçi olması üzerine yasal süreç başlatıldı. Aldıkları tedbir sayesinde orman katliamı ve diğer tehlikenin önüne geçtiklerini anlatan Muhtar İbrahim Cinoğlu, “Çevre katliamına karşı ilgili kurum ve diğer yetkilileri defalarca uyardık. Onlar görevini yapmayınca mahalle muhtarlığı ve duyarlı vatandaşlar olarak iş bize düştü. Orman ekipleri bu işe dur dedi. Firma, uyarı yazısının gitmesinden sonra döküm yapmama başladı.” dedi.

ÇÖPLÜK ÜZERİNİN TOPRAKLA KAPATILMASI METAN PATLAMASI VE HEYELAN RİSKİNİ TAŞIYOR

Muhtar Cinoğlu, çöplüğün üzerinin toprakla doldurulmasının çevre katliamının yanı sıra metan patlaması ve aşağıdaki evlerin üzerinde heyelan riskini beraberinde getirdiğine dikkat çekti.

Muhtar Cinoğlu, “Orman alanına toprak dökmenin yasal olmadığını öğrenince çevreci olduğunu düşündüğümüz belediye başkanına haber verdik. Bir süre devam etti. İkinci defa gittik ve ‘toprak dökümü devam ediyor, bunu durduralım’ dedik. Çöpün üzerini kapatmak için toprak döküleceğini söyledi. Biz de ağaçların katledildiğini ve ileride toprağın içinde metan gazı sıkışmasıyla patlama oluşabileceğini belirttik. Çünkü dökülen toprağın boyutu futbol sahasını geçti. İleride ya heyelan riski ya da gaz sıkışması olabileceğini tekrar söyledik. Hatta bu arada zaman zaman çöp de döküldü. Yetkililer gereken tedbiri almayınca Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerine ihbarda bulunduk. Adli süreç başlatıldı. İlgili firma ormana toprak dökümünü durdurdu. Amacımız kişiler veya kurumlar değil, mahallemize yapılan usulsüz yapılaşmalara, çevremize ve sağlığımıza zarar verecek her şeye engel olmaktır. Biz bu mahallede doğduk ve bu mahallede yaşıyoruz.” diye konuştu.

Bir mahalle sakini ise “Buna nasıl izin verilmiş merak ediyorum. Bağımız, bahçelerimiz toprak altında kaldı. Ağaçlarımız gitti. Kime sormuşlar da bu kadar toprağı dökmüşler. İnşallah bir daha bu ayıp devam etmez.” ifadesini kullandı.

ÇAÇEV BAŞKAN YARDIMCISINDAN UYARI

Çatalağzı Çevre Koruma Derneği (ÇAÇEV) Başkan Yardımcısı Kadir Orhan da termik santral firmasının yatırım adı altında çevreye zarar verildiği görüşünde. Orhan, 30 Mart’ta Çatalağzı belediye başkanı seçilen ve çevreci kişiliğiyle bilinen Adnan Akgün’ün, bu tür konulara izin vermeyeceğine inandıklarını kaydetti. Orhan, şunları söyledi: “Söz konusu termik santral firması, doğa katliamı yönünden bir virüs gibi bu bölgeye girmiştir. Önce termik santral, peşinden liman, kül depolama, taş ocağı, kalker ocağı gibi sürekli doğa katliamına devam edecektir. Var olduğu sürece verdiği zarar sürekli artacak, tahribat büyüyecektir. Halkımızın geçici günlük menfaatlere kanmaması, geleceği için doğasına, toprağına ve suyuna sahip çıkma adına düşmanını iyi tanıması lazımdır. Çatalağzı’nda çevre mücadelesinin içinde olan bir arkadaşımız icraatın başına gelmiştir. Umarız ki bundan sonra başında bulunduğu kurum çevre katliamı adına yapılan yanlışlara karşı duracaktır.”

Bu arada, Çatalağzı Belediyesi yetkililerine ise ulaşılamadı.

ÇÖP AYIBININ GEÇMİŞİ

Söz konusu ormanlık alan yıllardır çevre belediyeler tarafından çöp alanı olarak kullanılmış, şu anki belediye başkanının da içinde bulunduğu çevreci dernekler tarafından çöp ayıbına karşı eylemler düzenlenmişti. 5 yıl önce Sapça mevkiinde çöp depolama ve tıbbi atık deponi tesisinin hizmete girmesiyle şehir çöplüğü bu alana taşınmıştı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri