Magiad, Manavgat'ın Nitelikli Tarım Ürünlerini Tuskon'la Dünyaya Taşıyacak

Manavgat Girişimci İşadamları Derneği(MAGİAD) Başkanı Mehmet Kaba, ülkeler arası dostluk köprüsü kurarak Manavgat'ta ihracat kültürünü yaygınlaştırmaya çalıştıklarını söyledi. 13 yıldır 120 iş adamı üyesiyle Batı Akdeniz...

Manavgat Girişimci İşadamları Derneği(MAGİAD) Başkanı Mehmet Kaba, ülkeler arası dostluk köprüsü kurarak Manavgat'ta ihracat kültürünü yaygınlaştırmaya çalıştıklarını söyledi.

13 yıldır 120 iş adamı üyesiyle Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu(ESİDEF) bünyesinde Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu(TUSKON) üyesi olarak hizmet verdiklerini belirten Başkan Kaba, Manavgat'ın turizm kadar, tarım, örtüaltı sebze ve meyve üretimi, nitelikli tarım, narenciye ve hayvancılıkta da potansiyeli güçlü bir şehir olduğunu söyledi. 30 yılı aşkın turizm baskın potansiyel olmasına bağlı tarım, hayvancılık ve narenciyede sesinin kısık çıktığını belirten Kaba, dünyanın hiç bir şehrinde Manavgat'ta olduğu gibi bünyesinde 3 barajı barındıran başka bir yerin olmadığını ifade etti.

Manavgat'ın tarım ürünlerinde başta susam, yer fıstığı, pamuk, tane mısır, buğday ile meyve üretimi nar, portakal, mandalina, keçiboynuzu ve zeytin üretiminde öncü bir şehir olduğunun altını çizen Kaba, "Bölgenizde turizm baskın unsur turizm olduğu için nitelikli tarım uygulamaları ikinci planda kaldı. Manavgat yıllık turizmden ülke ekonomisine 3,7 milyar dolar ekonomik girdi sağlıyor. 2018 yılına kadar bunun 5 milyar dolar olması bekleniyor. Tarım ve örtüaltı ürün yetiştirmede 190 milyon lira sınırlıyız. Bünyesinde 3 tane baraj bulunan Manavgat'ın nitelikli tarım uygulamaları potansiyelinin önümüzdeki 5 yıl içinde yüzde 2'den yüzde 10'a çıkartılarak ülke ekonomisine yıllık 2 milyar lira girdi sağlamasını arzu ediyoruz. Bu zor bir ihtimal değil." diye konuştu.

Yetiştirilen bölgesel ürünlerin dünyaya pazarlamasında derneklerinde üye olduğu TUSKON'un ticaret köprüsü olduğunu belirten Kaba, bu bağlamda Manavgat'ın değerlerini dünyada taşımada Cezayir'den Fas'a, Kazakistan'dan, Japonya'ya, Belçika'dan ABD'ye, Nijerya'dan Çad'a, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden Rusya'ya, İngilter'den İskoçya'ya, Bosna Hersek'ten Arnavutluk'a, Çin'den Makedonya'ya kadar çalışma yaptıklarını söyledi.

Manavgatlı işaamlarını yurdışı gezileriyle dünyadaki ticari gelişmeleri yakından takip etmelerini sağladıklarını anlatan Kaba, "Önümüzdeki 10 yıl içinde Manavgat'ta turizm gelirleriyle nitelikli tarım ürünleri gelirlerinin atbaşı gitmesini sağlamak. Manavgat'ın değerlerini marka değeri oluşturarak dünyaya taşımak istiyoruz. Manavgat'ın nitelikli tarım uygulamaları noktasında potansiyel gücü çok yüksek. Manavgat, bugüne kadar nitelikli tarım uygulamada potansiyelin yüzde 2'ni kullandı." ifadelerini kullandı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri