Mağduriyeti giderin

Bu yıl ilk kez uygulamaya konulan LGS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından birçok öğrenci ve veli mağdur oldu. Hiçbir okula yerleşemeyen öğrenciler ve velileri, soluğu Konya Valiliği önünde aldı

Sadece Selçuklu ilçesinde 140’a yakın öğrencinin mağdur olduğunu belirten öğrenci velileri, mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini belirttiler. Valiliğe mağduriyetlerinin giderilmesi için giden veliler elleri boş döndü. Değişen sınav ve tercih sistemi sebebiyle birçok öğrencinin mağduriyet yaşadığını belirten velilerden Sibel Parlak, “Bugün buraya çocuklarımızın LGS’de yerleştirmelerde yaşamış oldukları sorunlardan ötürü toplandık. Çocuklarımız değişken sistem sebebiyle zaten bir karmaşanın ortasında kaldı. Sınav bitiminden sonra tercih yaptık. Çocuklarımızın okul ortalamaları çok düşük olmamasına rağmen açıkta kaldılar. İkinci tercihi yapmamız söylendi onu da yaptık. Ama yine açıkta kaldık. 3. ve 4. tercihi yaptık ama yine de açıkta kaldık. 4 kez nakil yaptık. Ama hep neticesiz kaldı” sözlerini kullandı.

BAKANLIK AÇILAN KONTENJANLARI KAPATTI

Mağduriyet sebebiyle açılan kontenjanların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kapatıldığını, bu yapılanın da çocukların İmam Hatip Liselerine zorlandığının bin kanıtı olduğunu iddia eden Parlak, “Bakanlık dedi ki sistem karışık sistemde bazı olumsuzluklar oldu biz bu çocuklarımızı mağdur etmeyeceğiz. Biz bu çocukları 4 nakil soncunda yerleşememişse adreslere en yakın okula yerleştireceğiz dediler. Şuanda çocuklarımız halen yerleşemedi. Konevi Anadolu Lisesi, Şehit Ufuk Baysan Anadolu Lisesi ve Selahattin Eyyubi Anadolu Lisesi bu çocuklar mağdur olmasın diye ek kontenjan açtılar. Ama bakanlık bu sınıfları da kapattı. Bu sınıfların kapatılması benim çocuğumun İmam Hatip Liselerine ve MESLEK Liselerine zorlandığının kanıtıdır. Çocuğun yerleşemediyse paran varsa özel okula gönderme imkanın oluşuyor. Paran yoksa açık liseye kayıt olabiliyor ve çocuğun eğitim hayatı bitiyor” açıklamalarında bulundu.

CUMHURBAŞKANI’MIZ SESİMİZİ DUYMALI

Çocukların ve velilerin sıkıntısının giderilmesi gerektiğini dile getiren Parlak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şu şekilde seslendi: “Hani bizim çocuklarımız istediği liseye gidebilecekti. İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri konuyla ilgilenmediler. Valilik bu işe çözüm bulamıyor. Bizde buradan Cumhurbaşkanımıza seslenmek istiyoruz. Cumhurbaşkanım hani çocuklar üzülmeyecekti. Çocuklar ve veliler kahroldu. Üç aydır çektiğimiz sıkıntıyı biz biliyoruz. Hani mağdur edilmeyecektik. Bizim mağduriyetimizin giderilmesini talep ediyoruz.” . Mağdur çocukların velilerinden Cafer Kaya ise şu şekilde konuştu: “ Burada bulunan çocukların veliler sadece Anadolu Liselerini tercih etti. Bizim çocuklarımızın puanları düşük değil. Benim çocuğum yüzde 13’lük başarı sıralamasında. Ama hiçbir yere kayıt olamadı.”

İMAM HATİP VE MESLEK LİSELERİNE YÖNLENDİRİYORLAR

Mağdur çocuklar da seslerinin duyulmasını istiyor. Tercih sisteminde yaşanan aksaklık sebebiyle mağdur olan öğrencilerden Ceren Büyükkendirici, “Evime yakın olan Anadolu Lisesine gitmek istiyorum ve puanım düşük değil. Ama sistem İmam Hatip Lisesi ya da Meslek Lisesine yönlendiriyor. Bunu bize dayatıyorlar” ifadelerini kullandı. Puanı yüksek olduğu halde istediği okula yerleşemediğini belirten mağdur öğrencilerden Sude Özdemir, şu şekilde konuştu: “Okul puanım ve sınav notum yüksel olduğu halde evimin yakınında bulunan Anadolu Liselerine yerleşemedim. Ben meslek liselerine veya açık liseye gitmek istemiyorum. Anadolu Liselerine gidip oradan da Üniversiteye gitmek istiyorum.”



ÖĞRENCİLER İSTEDİĞİ LİSEYE GİDEBİLMELİ

Öğrencilerin istediği okula gidebilmesinin gerekli olduğuna vurgu yapan mağdur öğrenci Muhammet Kaya, “İstediğiniz liseye gideceksiniz dedikleri halde yerleşemedik. Bizi açık liseye veya diğer meslek liselerine yönlendiriyorlar. Özel liseye gitmek gibi bir şansımızda yok. Paramız yok diye okuyamayacağız mı? Açık liseye gidenlerde boş yere zaman öldürüyor. Böyle olmamalı. Öğrencilerin özgürlüğü olmalı. İstediğimiz liseye gidebilmeliyiz. Ama sistemin sıkıntılarından dolayı yerleşemiyoruz. Puanımız yüksek olsa da bizi almıyorlar” şeklinde konuştu.

MİLLİ EĞİTİM SINIFTA KALMIŞTIR

Yabancı öğrencilere tanınan imkanların Türk öğrencilere de tanınması gerektiğini aktaran Mağdur öğrenci velilerinden Mehmet Çetin, “Benim çocuğumun puanı yüksek olduğu halde yerleşemedi. Biz çocuğumuz açıkta kalmayacak diye en yakın okulu yazdık. Ama çocuğumuz yerleşemedi. Bizi başka liselere yönlendiriyorlar. Bizim çocuklarımız bu ülkede okuyamayacaksa başka hangi ülkede okuyacaklar. Yabancı öğrenciler için okullar açıyorlar ama kendi vatandaşlarını bu şekilde açıkta bırakıyorlar. Milli Eğitim sınıfta kalmıştır. Mağduriyetimiz giderilsin çocuğumuz açıkta kalmasın” diye konuştu.

SALİH ACIBADEM

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri