"Madencileri Akp Mitinglerine Götürenler Patronların Madenini Kapatamaz"

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, "Maden işçilerini AKP mitinglerine götürenler, patronların madenlerini kapatamaz. BİMER'e işçiler şikayette bulunsa da kapatamaz. Maden ölümlerinde tek suçlu şikayetleri değerlendirmeyen siyasi iktidardır."...

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, "Maden işçilerini AKP mitinglerine götürenler, patronların madenlerini kapatamaz. BİMER'e işçiler şikayette bulunsa da kapatamaz. Maden ölümlerinde tek suçlu şikayetleri değerlendirmeyen siyasi iktidardır." diye konuştu.

Günal, yaptığı açıklamada, başta Soma olmak üzere maden ocaklarında maden işçisi ölümlerinin tek suçlusunun AK Parti iktidarı olduğunu savundu. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun maden facialarıla ilgili 'Ya, teftiş kuruluna bir dilekçe yazıp, BİMER’e şikâyet etseydiniz, biz de baksaydık.' sözüyle maden ocaklarının halihazırdaki durumunu özetlediğini belirten Günal, "Biz BİMER’in ne işe yaradığını biliyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakan iken bir işadamıyla arasında geçtiği iddia edilen diyalogda “Başbakanlık Teftiş Kurulu’na dilekçe yaz, BİMER’e de şikayet et. Biz gereğini yaparız” dediğini ve söz konusu ihalenin sonra iptal edildiğini hepimiz çok iyi biliyoruruz. İş adamının şikayetinin gereği hemen yapılıyor ve o ihale iptal ediliyor, o hemen oluyor ama vatandaşın ki sıraya giriyor, bakan olursa oradan oraya, oradan oraya havale ediliyor. Yani, burada denetim kararları herhangi bir gerekçeyle, Bakanın söyledikleriyle veya başka gerekçelerle veya ekonomik veya siyasi veya işte 17 ve 25 Aralık'ta olduğu gibi birilerinden bir şey alıp üstünü kapatma da olabiliyor.Yani her nedense uygulanmıyor. " dedi

İster siyasi rant ister ticari rant isterse bir kayırma olsun, uygulanmadığı zaman bu tür kazalarla hep karşılaşılacabileceğinin altınını çizen Günal, madenlerle ilgili 150'ye yakın şikayet olmasına karşı hiç işlemin yapılmadığını kazalarla tüm Türkiye'nin gördüğünü kaydetti. Günal, "Kazadan iki ay önce işçiler noter kanalıyla o madende sızıntı olduğunu bildirmiş. Yani demek ki bir sorun var ve insanlar bunu daha önce bildirmiş. Şimdi, "Ya, BİMER’e bildirseydiniz bunu engellerdik." demenin bir alemi yok. Maden işçilerini AKP mitinglerine götürenler, patronların madenlerini kapatamaz. BİMER'e işçiler şikayette bulunsa da kapatamaz. Maden ölümlerinde tek suçlu şikayetleri değerlendirmeyen siyasi iktidardır." ifadesini kullandı.

Herkesin Zonguldak’ta, Soma’da, Ermenek’te ve daha önce kim bilir kaç maden kazasından sonra hep “Neden oldu, suçlu kim?” sorusunu sorduğunu ve suçlu aradığını vurgulayan Günal, ortada giden canlar var, henüz ulaşılamayan canlar var, her seferinde aynı şey olduktan sonra tartışmak yerine, olmadan, bir önceki olaydan ders çıkarıp bundan sonra olmasını engellemek olması gerektiğinin altını çizdi.

Günal, test yapar gibi suçlu MİGEM mi, bakan Faruk Çelik mi, bakan Taner Yıldız mı veya müfettişler mi?” diye sormanın yanı tüm madenlere ruhsat verme yetkisini kendisinde toplayanın sorgulanması gerektiğinin kaydetti. Günal, sözlerini şu sözlerle tamamladı: "Ben söylüyorum hiçbiri değil, asıl suçlu bütün ruhsatları verme yetkisini kendisine toplayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dır. Başbakan maden ruhsatı verir mi? Çalışma Bakanlığının müfettişi gitmiş, ne yapmış? Müfettiş, denetçi raporunu getirir müsteşara, bakana, Teftiş Kurulu Başkanı'na verir. Çünkü inceleme raporunun gereğini yapıp savcılığa gönderme yetkisi denetçide veya müfettişte değildir."

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri