Madenciler iş kazalarında ölmesin

4 Aralık Dünya Madenciler günü münasebetiyle Konya İnşaat Mühendisleri Odasında, Maden Mühendisleri Konya İl Temsilciliği tarafından basın toplantısı gerçekleştirildi.

4 Aralık Dünya Madenciler günü münasebetiyle Konya İnşaat Mühendisleri Odasında, Maden Mühendisleri Konya İl Temsilciliği tarafından basın toplantısı gerçekleştirildi. Basın toplantısının sözcülüğünü, Maden Mühendisleri Odası Konya İl Temsilcisi Harun Çiğdem gerçekleştirdi.

Son yıllarda ülkemizde yaşanan iş cinayetlerinden dolayı acılar içinde bulunulduğunu belirten Çiğdem, “Dünyanın her yerinde 4 Aralık bir mücadele gününe çevrilmiştir. Ve coşku ile kutlanan o gün Maalesef son yıllarda yaşanan iş cinayetleri sebebiyle acılar içinde geçmektedir. Soma'da yaşanan faciada 5'i meslektaşımız 301 maden emekçisi, Ermenek'te yaşanan faciada ise 18 maden emekçisi yaşamını yitirmiştir. Facialar sonrası 40'ı Soma'da, 4'ü Ermenek'te olmak üzere 44 meslektaşımıza dava açılarak, günah keçisi seçilmiş ve sanık olarak mahkemeye sevk edilmiştir” diye konuştu.

YARGI ÖNÜNE ÇIKMASI GEREKENLER BAŞKALARIDIR

Yaşanan olaylar sonrasında mahkemeye sevk edilen meslektaşlarından çok, durumdan başkalarının sorumlu olduğunu ifade eden Çiğdem, “Yargı önüne çıkması gerekenler, bizim meslektaşlarımız değildir. Bu durumun sorumlusu, yeterli yatırımı yapmayan, aşırı kar hırsı ile gerekli emniyet tedbirlerini almayan, dayı başılık gibi çağ dışı bir uygulamanın devamı için gerekli koşulları yürütenler, bunları denetlemeyenlerdir.13 Mayıs Soma'da 28 Ekim'de Ermenek'te yaşanan iş cinayetleri ve facialarda bilirkişi raporlarıyla kusurlu bulunan ETKB ve MİGEM yöneticileri, hesap vermek yerine sorumluluğu meslektaşlarımız olan maden mühendislerine yüklemeye çalışmaktadırlar. Biz Maden Mühendisleri Odası olarak, 2006 yılında Zonguldak'ta uyardık dinlemediler. 2010 yılında Ankara'da Soma için uyardık dinlemediler. 2014 yılında Soma ve Ankara'da uyardık dinlemediler ve maalesef hepsinin sonunda olaylar yaşandı. Yeni acılar yaşanmamak için iş güvenliği yasalarının uygulanması, madenciliğin çağdaş koşullarda yapılmasını sağlayacak şartların derhal oluşturulması, denetimlerin sık ve güvenilir olarak yapılması, emekçilerin yaşam koşullarını iyileştirilmesi, göz göre göre gerçekleşen ölümlerin engellenmesi adına zorunludur. İş kazalarında hayatlarını kaybeden madencilerimize Allah'tan rahmet ailelerine ve yakınlarına da sabır diliyorum” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri