Maden faciası yargıda

Karaman’ın Ermenek ilçesinde 28 Ekim 2014 tarihinde meydana gelen ve 18 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili açılan 3’ü tutuklu 16 sanıklı davanın ilk duruşması başladı.

Duruşma öncesinde Ermenek Adliyesi çevresinde çevik kuvvet ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı. Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi’nde 80 kişilik salonda görülen davanın ilk duruşmasına, 3’ü tutuklu 6 sanık, hayatını kaybeden madencilerin yakınlarından yaklaşık 30 kişi, STK temsilcileri, maden ocağı yönetim kurulu adına gelenler, sanık yakınları, 10 sanık avukatı, 12 müşteki avukatı olmak üzere toplam 22 avukat ve çok sayıda gazeteci katıldı. Tutuksuz sanıklardan 5’i daha önce talimat üzerine ifade verdiğinden duruşmaya katılmadı.

DURUŞMA BAŞLAMADAN ARA VERİLDİ

Duruşma salonuna tutuklu sanıklar alındığı sırada madenci aileleri büyük tepki gösterdi. Madenci yakınları sanıklara bağırmaya başladılar ve bir madenci yakını çanta fırlattı. Aileler, “Kömür derdine evlatlarımızı yediniz” diye tepki gösterdi. Hayatını kaybeden madencilerden Ali ve Kerim Haznedar kardeşlerin babası Şükrü Haznedar sakinleştirilmeye çalışıldı ancak sakinleşmeyince salondan dışarı alındı. Bu sırada madenci yakınları arasında bulunan kadınlardan fenalaşanlar oldu ve salona jandarma takviye edildi. Fenalaşan madenci yakınlarına adliyenin arka girişine getirilen ambulansta müdahale edildi. Yaşananlar üzerine Mahkeme Başkanı duruşmaya başlamadan ara verdi. 15 dakika sonra aileler sakinleşince sanıklar tekrar salona alındı. Ailelerin sanıklara tekrar tepki göstermesi üzerine Mahkeme Başkanı ailelerden kendisini dinlemelerini isteyerek, “Sanıklar burada olmadan yargılama olmaz. Yargılamanın sağlıklı olması için uygun ortamın olması lazım. Bu şekilde yargılama olmaz. Herkes bu mahkeme sonunda hak ettiği cezayı alacak” dedi. Aileler ise, “Kendinizi bizim yerimize koyun, bir tas çorbayı çocuklarımıza çok gördüler” diyerek tepki gösterdi. Bir madencinin yakını da, “Bu mahkeme burada bitsin, bunları da suya atalım” dedi.

Müşteki avukatlarının 166 sayfalık iddianamenin tek tek okunmasının uzun süreceğini, bu yüzden okunmuş sayılması veya özetinin okunmasını talep etmeleri etmeleri üzerine Mahkeme Başkanı, “CMK’da okunur diyor” diyerek talebi kabul etmedi.

Sanık avukatları ailelerin tepkileri üzerine, Mahkeme Başkanına, “Mahkemenin huzurunu sağlayın, müdahale edin, böyle olmaz diyerek” tepki gösterirken, müşteki avukatları bunun üzerine, “Onlar hakaret etmiyor, acılarını dile getiriyorlar” şeklinde karşılık verdi.

18 MADENCİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

28 Ekim 2014 tarihinde Ermenek ilçesinin Pamuklu köyünde bulunan Has Şekerler Madencilik Şirketi’ne ait linyit ocağında eski ocakta biriken suyun basması sonucu 18 işçi mahsur kalmış, 38 gün devam eden kurtarma çalışmalarında değişik zamanlarda 18 işçinin cansız bedenine ulaşılmıştı. Soruşturmayı yürüten Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı 166 sayfalık iddianameyle Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. İddianamede yer alan tutuklu sanıklar Has Şekerler Madencilik Şirketi’nin sahibi Saffet Uyar, Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi Müdürü ve hissedarı Abdullah Özbey ve aynı şirketin teknik nezaretçisi Ali Kurt ile tutuksuz sanıklar Ermenek Cenne Linyit Madencilik Şirketi işletme müdürü M.Z. ve Has Şekerler Madencilik Şirketi’nin daimi nezaretçisi maden mühendisi Y.Ö’nün de aralarında bulunduğu 14 sanık, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Diğer sanıklar barut biriminde görevli işçi N.Ö. “Yetkisi olmadığı halde belgelere imza atmak”, puantör M.A. da “Faciayı bildirme yükümlülüğünü ihlal” suçlamasıyla yargılanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri