Made In Konya-İhracat Platformu Projesi

Konya Sanayi Odası'nın Karaman Ticaret ve Sanayi Odası, Chemnitz Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında yürütmekte olan "Made in Konya" proje kapsamında oluşturulan İhracat Platformu'nun Mevlana Kalkınma Ajansı da paydaşlarından biri olarak yer alıyor.

Geçtiğimiz günlerde, Konya Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde katılımcı paydaşların tanışması yanı sıra projeyle de tanışmayı içeren bir toplantı gerçekleştirildi. Ajansımızı temsilen toplantıya katılan Konya YDO Koordinatörü İsmail Ünver konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:

"Konya Ticaret Odası İhracat Masası projesi ve bazı kümelerin ur-ge tebliği ile ilgili süreçleri, Konya Sanayi Odası'nın Made in Konya projesi ve İhracat Platformu çalışması, Kto Karatay Üniversitesi'nde Uluslararası Ticaret bölümünün varlığı, AKTİSAD ve MÜSİAD gibi derneklerin programları, MEVKA'nın vermiş olduğu araştırma raporları, Mali destek programlarında yer alan öncelikli konular arasında ihracat konusunun yer alması konuya verilen önemi göstermektedir.

2011 yılında 1,2 milyar Dolar seviyelerinde olan ihracatımız 2012 yılı sonunda yaklaşık 1,3 milyar Dolar. 1996 yılında 62,5 milyon Dolar ihracat yapan Konya'nın, 2002 yılı sonuna gelindiğinde ihracatı 130 milyon Dolar. Konya'nın ihracatında 2012 yılına gelindiğinde, 1996'ya göre 20 kat, 2002'ye göre ise yaklaşık 10 kat bir artış görülüyor.

2011'de il merkezinde kayıtlı 1.193 adet ihracat yapan firma sayısı 2012 yılında 1.313'e yükseldi. Konya en fazla ihracat yapan firma sayısında ise Türkiye'de 5. sırada yer alıyor. Konya ihracat yapan firma sayısını, 1996 yılına göre yaklaşık 5 kat, 2002 yılına göre ise 2,5 kat arttırmış durumda.

Yükselen grafiğine rağmen Konya, istediğini henüz elde edememiş durumda. 2023 hedefi ise 15 milyar Dolar… 2023 hedefine ulaşması için de 10-11 yıl bir süre var. Ayrıca bir diğer konuda katma değerli ürünler üreterek bu hedefi yakalamak."

Proje ile ilgili sunumda faaliyetin amacı ile ilgili olarak "Konya ve Karaman bölgesinde ihracatın arttırılmasına yönelik bölgede üretim ve ihracat yapan firmaların periyodik olarak istişare edebilecekleri ve bir araya gelebilecekleri Konya ihracat platformu oluşturulması ve bu konuda hem Türkiye'de hem yurtdışında "Made in Konya" bilincinin uyandırılması. Konya'daki kaliteli üretim ve bilinçli ihracat uygulama anlayışını geliştirmek bu konuda dayanışmayı arttırmak ilgili partner organizasyondan konuyla ilgili örnekler almak. Aynı zamanda Almanya'daki firmaları bölgemizle ilgili yatırım ve ticaret fırsatlarına teşvik etmek" olarak sunulurken belirli amaçlar başlığında ise "Konya Sanayisinin ve İhracatçı firmaların uluslararası seviyede görünür hale getirilmesi, Üretimde kalite konusunda bilinçlenmenin önünü "Made in Konya" sorumluluğunda artırılması , Konya Sanayi Odası ve Karaman Ticaret Sanayi Odasında ihracat promosyonu ofislerinin yapılandırılıp ,platform üyelerine devamlı bilgi akışı hizmetinin sağlanması , Hava yolu dergisi ve Uçak ekranları gibi daha çok işadamlarına yönelik direkt reklamlarla "Made in Konya" lansmanının sağlanması" bilgisi sunuldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri