Maas: Selefilerle Aşırı Sağcıların Birbirini Ateşlemesine İzin Vermeyeceğiz

Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, sokakları savaş alanına çeviren ve polisle çatışan holigan ve aşırı sağcılara seslenerek şiddete başvuranlara müsamaha gösterilmeyeceğini söyledi. “Din kisvesi altında ırkçılık ve şiddetin bizde...

Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, sokakları savaş alanına çeviren ve polisle çatışan holigan ve aşırı sağcılara seslenerek şiddete başvuranlara müsamaha gösterilmeyeceğini söyledi. “Din kisvesi altında ırkçılık ve şiddetin bizde yeri yoktur” diyen bakan, Selefilerle aşırı sağcıların birbirini ateşlemesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, Selefi gruplarla PKK’nın başını çektiği gruplar arasında çıkan çatışmalara holiganlarla ağırı sağcıların çıkardığı çatışmaların da eklenmesi üzerine sert bir açıklamada bulundu. 4 bin 500 aşırı sağcı ve holiganın Köln’de gerçekleştirdikleri eylem esnasında 44 polisi yaralaması üzerine tepki gösteren Maas, Selefilerle aşırı sağcıların birbirini ateşlemesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Adalet Bakanı Maas, “Kim şehirlerimize şiddeti taşırsa hukuk devletinin tüm imkanları ile cezasını görür. Burada hiçbir tolerans gösteremeyiz. Din kisvesi altında ırkçılık ve şiddetin bizde yeri yoktur.” dedi. Maas bu sorunun sadece polisiye tedbirlerle çözülemeyeceğine de işaret ederek radikalleşmenin kökenine inilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bunun toplumsal bir görev olduğunun altını çizen Maas, “İnsanların Selefiliğe ve aşırı sağa eğilimlerini ne kadar erken tespit edersek, onları o yoldan çevirme şansımız da o kadar büyük olacaktır.” şeklinde konuştu.

Alman Polis Sendikası’ndan Rainer Wendt ise aşırı sağcı holiganların Selefilerle Kürtler arasındaki siyasi gerginliği kullandığını söyledi. Wendt, “Kendilerine bir düşman oluşturuyorlar. Bunu da IŞİD olarak seslendiriyorlar, çünkü halkta bunun bir karşılığı var.” diyerek grubun esas niyetini açığa çıkardı.

Köln’ün merkezinde bir araya gelen iki grup son aylarda gündemden düşmeyen Selefileri karşı protesto bahanesiyle hareket ediyor.

Küçük çaplı gösterilerden sonra bu kez Köln’de 4 bin 500 kişi ile boy gösterisi yapan holiganlar ve aşırı sağcılar, saldırgan davranışlar sergileyerek Dom Katedrali önünde polisin kapattığı yolları açmak istemişti. Müdahale eden polise taş, sopa ve şişe fırlatarak sert bir şekilde karşılık veren grup, hızını alamayıp polis araçlarını devirmiş ve sokak kavgaları başlatmıştı. 4 bin 500 eylemciye ise bin 500 polis cop, tazyikli su ve biber gazı ile karşılık vermişti.

KRV’nin değişik şehirlerinde de daha önce provası yapılan gösterinin izin başvurusunu ProNRW Partisi’nden bir neonazi yapmıştı. Eyalette son haftalarda adı sıkça duyulan ve holiganlar ile aşırı sağcıların birlikteliği anlamına gelen grup kendilerini HoGeSa (Selefilere karşı holiganlar) olarak isimlendiriyor. Gösteriye katılan eylemcilerin Almanya’nın her tarafından geldikleri ifade ediliyor. 44 polis yaralandığı olayda 6 gösterici de gözaltına alınmıştı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri