Maaş hiyerarşisi bozuldu!

Eğitim-Bir-Sen Konya Şube Başkanı Latfi Selvi, sendika binasında düzenlediği basın toplantısında toplu sözleşmeyle ilgili taleplerini açıkladı.

“Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu ile birlikte sendikacılıkta yeni bir döneme girilmiştir” diyen Latif Selvi, “Söz konusu yasa kapsamında hükümetle yapılacak toplu sözleşme görüşmelerine önümüzdeki günlerde başlayacağız” dedi.

Eşit ücret ve ek ödeme kapsamında yapılan tüm düzenlemelerin maaş hiyerarşisini bozduğunu ve adaletsizliğe neden olduğunu aktaran Selvi, şunları kaydetti: “Çalışma barışını zedelemiştir. Toplam 2.5 milyon çalışana ve 1,8 milyon emekli memura hitap eden toplu sözleşme görüşmelerinde eğitim-öğretim ve bilim hizmet kolunda bir milyon memur bulunmaktadır. Eğitim-Bir-Sen kamu çalışanlarının üçte ikisine hitap eden eğitim hizmet kolunun yetkili sendikası olarak toplu sözleşme masasındaki yerini alacaktır. Daha önce de Memur-Sen olarak, kamu çalışanlarının genel taleplerini dile getirdik. Bugün de masaya taşıyacağımız, eğitim hizmet kolundaki beklentilerimizi açıklayacağız.”

Selvi, toplu sözleşme masasındaki taleplerini ise şu şekilde açıkladı: “ Yüzdelik zam oranı talebimiz. 2012 yılı için yüzde 16, 2013 yılı için yüzde 14’tür. Ek ödemelere 314 TL artış yapılmalıdır. Yüzdelik artışlara ek olarak 2012 yılı için 120 TL, 2013 yılı için 80

seyyanen zam istiyoruz. 2012 yılında 90 TL, 2013 yılında 120 TL toplu sözleşme ikramiyesi istiyoruz.   2012 yılında 200 TL,  2013 yılında 240 TL eş yardımı yapılmalıdır. Çocuk yardımı 2012 yılında 50 TL, 2013 yılında 60 TL olmalı, üniversite öğrenimi gören çocuklar için bir kat artırımlı olarak ödenmelidir. Günlük 4 TL, yemek yardımı 5 TL, giyecek yardımı en düşük aylık 100 TL olmalıdır. Muayene katılım payı ve reçete bedeli katılım payı alınmamalıdır. Gelir vergisine esas gelir dilimleri olarak 20 bin TL’ye çıkarılmalıdır. Mahrumiyet bölümlerine göre ek tazminat ödenmelidir. Tüm eğitim çalışanlarına öğretmenler günü ikramiyesi verilmelidir. Ek ders ücretleri 15 TL ye çıkarılmalı, damga vergisi hariç vergiden muaf olmalıdır. Üniversitelerimizde hizmet eden öğretim görevlileri ve tüm personelin, özlük ve mali durumları yeniden düzenlenmelidir. Kredi Yurtlar Kurumu çalışanlarına mahrum bırakılan ikramiye ödenmeli, mesaileri yeniden düzenlenmelidir.

Askerlik hizmetini yedek subay olarak yapan eğitim-öğretim ve bilim hizmet kolu çalışanlarından yedek subaylıkları süresince aylıklarından kesilen Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) kesintileri ödenmelidir. Öğretim yılına hazırlık ödeneği olarak tüm eğitim çalışanlarına aylık bin TL ödenmelidir. Sözleşmeli personelin tamamı kadroya geçirilmeli 4/C’ li personel için 200 TL seyyanen zam verilmeli, eş, çocuk, giyecek yemek yardımlarından yararlandırılmalı ve çalışmalarında esas sözleşmelerinde damga vergisi alınmamalıdır” dedi.

Eğitim-Bir-Sen Konya Şube Başkanı Latfi Selvi, bunların yanı sıra şu taleplerinin de yerine getirilmesi gerektiğine dikkat çekti: “İLKSAN’a zorunlu üyelik kaldırılmalıdır. Kariyer Basamakları Sınavı ile ilgili düzenleme yapılmalıdır. Ek derse bağlı sorunlar kaldırılmalıdır. KPSS ile atanan öğretmenlerin sorunları çözülmelidir. İl eğitim denetimlerinde harcırah sorunu çözülmelidir. Zorunlu hizmet bölgelerinde çalışan öğretmenlere iki yıla ayrıca bir kademe verilmelidir. Eğitim uzmanlarının ücretleri ile teknik hizmetler sınıfı kapsamındaki kütüphaneci, arşivci müze araştırmacısı, sosyolog gibi unvanlarda çalışanların özel hizmet tazminatı konusundaki sıkıntılar çözülmelidir. Üniversitelerde çalışan mali hizmet uzmanlarının ek ödeme sorunları çözülmelidir. Öğretim görevlileri askerliklerini üniversitelerde tamamlamalıdır. Öğretim elemanlarına yönelik sicil uygulaması kaldırılmalıdır. 2547 sayılı kanunun 50/d maddesinden kaynaklanan mağduriyet giderilmelidir. Lojman tahsisatında yaşanan sorunlar çözülmelidir. Üniversitelerde keyfi uygulamanın önüne geçilmelidir. 2005 yılından sonra göreve başlayan devlet memurlarına 1 derece verilmelidir. Kredi Yurtlar Kurumu personelinin fazla çalışma ücreti arttırılmalıdır.”

Sendika olarak taleplerinin yerine getirilmesini beklediklerini aktaran Selvi, başarılı bir toplu sözleşmesinin gerçekleşmesini dilediklerini kaydetti.

HABER MERKEZİ  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri