M. Sami Büyükyılmaz: Geçim İttifakı 

Siyasi Partilerin Konya’daki il başkan yardımcıları; siyasi görüşlerini, fikirlerini, şehrin sorunlarını ve çözüm önerilerini Merhaba Gazetesi “Siyasetin Nabzı” sayfaları için kaleme aldı.

Saadet Partisi Konya İl Başkan Yardımcısı M. Sami Büyükyılmaz 

Geçim İttifakı 

 Saadet Partisi “Geçim İttifakı” mottosuyla gündeme getirdiği ve sun’î gündemler yerine ülkemizin, vatandaşımızın  gerçek sorunlarının ve çözüm yollarının konuşulması için oluşturduğu strateji doğrultusunda  geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin ilk Esnâf Küongresi’ni gerçekleştirdi.

ESDER genel başkanı sayın Mahmut Çelikus ve TESK genel başkanı sayın Bendevi Palandöken’in de katıldığı Esnâf Kongresi’nde genel başkanımız, 81 ilden katılan esnafların sorunlarını dinledi. Katılımcılar salgın ve kapanmalar sürecinde yaşadıkları sorunları dile getirdiler. İlk ağızdan, sorunları bizzat sorunu yaşayanların ağzından duymak açısından önemli bir programdı. Çeşitli illerden ve çeşitli sektörlerden katılımcı esnâfların ortak paydası; salgın sürecindeki kısıtlamalar sebebiyle normal hayatlarını idâme ettiremez, borçlarını ödeyemez, âilerinin rutin giderlerini karşılayamaz ; elektrik, su, kira, SGK primi giderleri gibi işletmelerinin temel giderlerini ödeyemez hâle düştükleridir. 

Salgının ortaya çıkardığı zarârları telâfi etmek için iktidârın çözüm olarak ortaya koyduğu destek paketlerinin (500-700 TL kira yardımı, 1.000 TL gelir desteği, %17,5 faizli ‘Nefes Kredisi’(!) gibi) sorunun çözümünde ve esnâfın ekonomik sıkıntılarının giderilmesine tam anlamıyla kifâyet etmediği bizzat sorunu yaşayanlar tarafından tüm açıklığı ile dillendirildi. 

Esnâf tarafından ortaya konulan tablo, iktidârın ya sorunları anlayamadığını veya çözümü öncelemediğini göstermektedir. Zira çözüm olarak ortaya konulan tedbir ve destek paketlerinin sorunun çözümünü sağlamadığı, esnâfın derdine dermân olmadığı (hatta ‘Destek Paketi’ adı altında esnâfın bankalara yönlendirilmesi sebebiyle esnâfın daha da borçlandığı) tüm katılımcılar tarafından, rakamlarla, örneklerle anlatıldı. 

Ülkemizde 2 milyonu aşkın esnâfın var olduğunu düşünürsek ve bunların âileleri, yanında çalıştırdıkları, tedârikçilerini de hesâba kattığımızda milyonlarca insanın hayâtına, sorunlarına, sıkıntı ve dertlerine kayıtsız kalmak; insânımızı çâresiz, umutsuz bırakmanın birçok sosyolojik, ekonomik ve siyasal sonuçlarının olacağı açıktır. 

Esnâf Kongresi sonucunda ortaya çıkan ve talep edilen şeylerin başında diğer ülkelere göre (GSYH’larına oranla) daha düşük oranda yapılan doğrudan desteğin ve hibe ve yardımların artırılması, sicil affı getirilmesi. esnâfla ilgili yapılacak düzenleme ve atılacak adımlarda bizzât esnâf temsilcilerinin dinlenilmesi, sürece esnâfın  aktif katılımının sağlanması, banka-kredi politikalarının esnetilmesi, kamu alacaklarından dolayı yapılan hacizlerin ertelenmesi, istihdâm desteklerinin artırılması SGK primlerinin 2 yıl ertelenmesi; su, elektrik, doğalgaz, telefon, internet gibi hizmetlerden alınan vergilerin düşürülmesi, esnâf odaları ve ilgili yerel kuruluşlara özel ödenek tahsisi ile bu paraların karz-ı hasen fonu şeklinde kullandırılması gibi bir çok somut çözüm ve talepler ortaya konulmuştur.

İktidârın bu çözüm önerileri ve talepleri nazar-ı dikkate alarak bu talep ve öneriler doğrultusunda sorunların gerçek anlamda çözülebilmesi için adımlar atma mecburiyeti vardır. Yaklaşık 10 milyon insanı doğrudan ilgilendiren bu mağdûrîyetlerin giderilmesi açısından söz konusu adımların atılması elzemdir.  Beklenilen adımların atılmaması, esnâfın salgın sürecindeki mağdûrîyetinin giderilmemesi hâlinde bizi hem iktisadî hem toplumsal ve hem de siyasî olarak çok büyük sorunlar beklemektedir. 

Ekonomimiz iyi yönetilir, kamu kaynakları isrâf edilmezse, doğru ve akılcı politikalarla doğru yerlerde, yerli yerinde harcanırsa ülkemizin kaynakları tüm bu talep ve önerileri karşılamaya yeterlidir. Yeter ki iktidâr, önceliği bir avuç mutlu azınlık yerine, toplumun geniş kesimlerine vermeyi istesin.  

Saadet Partisi olarak önümüzdeki günlerde Geçim İttifakı çerçevesinde, vatandaşımızın gerçek gündemini konuşmaya, gündeme getirmeye, sorunların çözümüne ilişkin öneriler ortaya koymaya devam edeceğiz. Bu kapsamda gerçekleştireceğimiz Çiftçi Kongresi ile de özellikle Konya’mızda yaşayan birçok insânımızı doğrudan veya dolaylı olarak ilgilendiren tarım ve hayvancılık politikalarını ele alıp, çiftçilerimizi dinleyerek sorunlarını, taleplerini ve çözüm önerilerimizi kamuoyu ile paylaşacağız.

Konyalı çiftçi hemşehrilerimizi Çiftçi Kongresi’ne katılmaya, teşhis, tedâvi ve çözüme ortak olmaya davet ediyor; tüm toplumsal kesimlerin sorunlarının çözüme kavuşturduğu, saadet dolu günler temennisiyle, saygılarımızı sunuyoruz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri