Lütvi Mestan: Türkçe Haberlerin Bölgesel Yayınlara Aktarılması Tehlikelidir

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Başkanı Lütvi Mestan, Bulgar Devlet Televizyonu'nda (BNT) yayınlanan 10 dakikalık Türkçe haberlerin durdurulması fikrinin yeniden gözden geçirilmesini istedi. Mecliste konuşarak bu fikre karşı olduğunun...

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Başkanı Lütvi Mestan, Bulgar Devlet Televizyonu'nda (BNT) yayınlanan 10 dakikalık Türkçe haberlerin durdurulması fikrinin yeniden gözden geçirilmesini istedi. Mecliste konuşarak bu fikre karşı olduğunun altını çizen Mestan, "Televizyon ve radyo sinyali ile etnik ve dini bölgeler çizmek, Bulgar milli menfaatinin bir gereği değildir. Bu tehlikelidir." dedi.

HÖH Parlamento grubu adına kapatma girişiminin yeniden gözden geçirilerek Cumhurbaşkanı Plevneliev'in medeni tespitlerine kulak verilmesini isteyen Mestan, Türkçe haberlerin ulusal kanaldan bölge kanallarına aktarılma fikrini şu şekilde değerlendirdi: "Bölge olarak herhalde Kırcaali, Razgrad, Şumnu, Silistre'yi kastediyorsunuz. Ama bu vatanseverlik çıkarlarına ve milli menfaate ters düşen tehlikeli bir harekettir. Bulgaristan bağımsız, bölünmeyen bir ülkedir." şeklinde konuştuç

İZZET İSMAİLOV: BÖLGESEL YAYIN HAKSIZLIK OLUR

Türkçe haberleri yayından kaldırma taleplerinin daha önce de olduğunu belirten BNT Türkçe Haberler Baş Editörü İzzet İsmailov, bu tür istekte bulunan partilerin siyasi rant kazandıkları tahmininde bulundu. Cihan'a konuşan İzzet İsmailov, gündeme her getirildiğinde aynı senaryonun izlendiğini ve sonunda haberlerin devam ettiğini ve şimdi de aynı şey olacağını iddia etti.

Bu olayla ilgili toplumda ve devlette önde gelenlerin Türkçe haberlere sahip çıkmasının sevindirici olduğunu kaydeden İsmailov, "Gördüğünüz gibi cumhurbaşkanı da kapatma taleplerine karşı çıktı. Önceki Cumhurbaşkanı Pırvanov'un da benzer konuşması olmuştu." dedi. İsmailov, kendilerinin ise Türkçe yayınların zenginleştirilmesi ve süresinin artırılmasını istediklerini vurguladı.

Türklerin ülkenin birçok bölgesinde dağınık olduğunu aktaran İzzet İsmailov, belli bölgeye yayının diğerlerine karşı haksızlık olacağını belirtti.

Daha önce hükümetin kuruluşunda Başbakan Yardımcısı Rumyana Bıçvarova, Türkçe haberlerin ulusal yayından kaldırılarak bölgesel kanallara aktarılma fikri üzerinde durduklarını belirmişti.

Cumhurbaşakanı konuyla alakalı kazanılmış bir haktan insanlara mahrum etmenin ülke adına pozitif bir yanı olmadığını belirterek, Türkçe haberlere son vermenin ne ülke standardını yükselteceğini, ne de ekonomik bir teşvik oluşturacağına değinmişti.

Bulgar ulusal televizyonundaki ilk Türkçe yayın 2 Ekim 2000 yılında yapıldı. O zamandan beri 10 dakikalık Türkçe haberler Bulgarca sunulan haberlerin aynısı olarak servis ediliyor. Yayın saati ise saat 16.10 CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri