Lübnan'da Tek Odaya Sıkışmış Suriyeli Mülteciler (Özel)

İç savaştan kaçarak komşu ülkelere sığınan Suriyeliler, Lübnan'da zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor.Suriye'de evlerini terk ederen Lübnan’a sığınan mültecilerin bir kısmı, başkent Beyrut’ta daracık sokakları, kapısız evleri,...

İç savaştan kaçarak komşu ülkelere sığınan Suriyeliler, Lübnan'da zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Suriye'de evlerini terk ederen Lübnan’a sığınan mültecilerin bir kısmı, başkent Beyrut’ta daracık sokakları, kapısız evleri, yamalı pencereleri, teneke tavanları ve tek odaları olan Filistin mülteci kampı Sabra'ya sığındı.

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Lübnan’a kaçan Suriyeli aileler, burada kiraladıkları tek göz odada yaşam mücadelesi veriyor. Bir odayı hem tuvalet, hem mutfak, hem de dükkan olarak kullanıyorlar.

Lübnan'a sığınanlardan biri de Um Muhammed. Muhammed, geçimlerini komşularının yardımıyla sağlıyor. Odanın içinde kurduğu küçücük dükkan tarzı yerden gelen parayla da kirasını ödediğini söylüyor.

Um Muhammed, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, eşi, babası ve kardeşinin Suriye rejimi tarafından öldürüldüğünü anlattı. 3 çocuğuyla beraber Suriye’den ilk kaçtığında soluğu Türkiye’de aldığını kaydetti. Suriyeli kadın, Türkiye’de mülteci kampında 15 gün kaldıktan sonra pasaportu olmadığı gerekçesiyle polisler tarafından tekrar Suriye’ye gönderildiğini söyledi.

İç savaştan önce Suriye’de geçimlerinin çok iyi olduğunu belirten Um Muhammed, “Şimdi burada tek göz odaya tıkanıp kaldık. Ne banyosu var, ne de mutfağı. Kimsemiz de yok. 3 çocuğumla ortada kaldım. Birleşmiş Millletler bize yardım edecekti. İstedikleri bütün evrakları da götürdük. Fakat onlar da yardım etmediler." dedi.

Um Muhammed'in bir erkek, iki kız, 3 çocuğu var. Oğlu haftalık 8 dolara bir dükkanda çalışıyor. İki kızından birinin adı Duha. Duha henüz 9 yaşında. Suriye’deki iç çatışmada yaralanmış. Bir kere göğsünden ameliyat olmuş. Bir defa da kalbinden ameliyat olması gerekiyor.

Suriye’de iken çok mutlu olduğunu söyleyen Duha, "Biz Suriye’de iken çok mutluyduk. Arkadaşlarımla oyun oynardım, okula giderdim.” dedi.

Um Muhammed ise kızının durumunu şöyle anlattı: "Bu kızım yaralandı. Bir kere ameliyat yaptık. Bir defa da kalbinden ameliyat olması lazım ve bu ameliyatın bir an önce yapılması gerekiyor. Fakat kimsem yok, kimse de bana yardım etmiyor. Ameliyat için 3 bin dolar lazım." diye konuştu.

Kızlarının arkadaşlarının Suriye'de bombardıman altında öldüğünü söyleyen Suriyeli anne, bundan dolayı psikolojik sorunlar yaşandıklarını anlattı.

Um Muhammed'in diğer kızının ismi ise Ayşe. Ayşe, "Mutlu bir yaşamımız vardı. Şimdi geldik bir odada mutfak tuvaletin içinde, tuvalet mutfak içinde bir yerde kalıyoruz. Benim burda arkadaşım yok. Çünkü Lübnan’da yaşıyoruz Suriye’de değil." diye sıkıntısını anlattı.

Suriyeli Um Muhammed, küçük odanın içinde bir de dükkan kurmuş. İçinde çok az eşya olsa da oradan gelen parayla odasının kirasını karşıladığını söyledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri