LPG ve tüpe Cezayir zammı geldi

Kasım ayı başlarında 1,73–1,83 lira arasında olan otogazın litre fiyatı yapılan son zam ile 2,30 TL sınırına dayandı.
Mutfaklarda kullanılan 12 kiloluk tüpün fiyatı ise 55,5 TL’den 59,5 TL’ye kadar çıktı. LPG şirketleri yetkililerine göre fiyatlardaki artış, Cezayir'in LPG fiyatlarını yükseltmesinden kaynaklandı. Dolar kurundaki düşüşe karşın, Cezayir'in LPG satış fiyatlarını 118–120 dolar artırması hem otogaz hem de mutfak tüplerinin fiyatına yansıtıldı.
LPG’ nin çok büyük oranda ithal edilen bir ürün olduğunu hatırlatan firma yetkilileri, 5307 sayılı LPG Piyasası Kanunu uyarınca LPG alım satımlarında fiyatların, erişilebilir dünya serbest piyasa koşullarına göre oluştuğunu belirtti. Dünya serbest piyasasının en büyük üretici ülkelerden birisinin Cezayir olduğuna da dikkat çeken yetkililer yapılan zamlarda Cezayir fiyatlarının baz alındığını kaydetti.
Kasım ayı başında oluşan fiyat artışının Cezayir'in satış fiyatlarını yükseltmesinden kaynaklandığına özellikle dikkat çeken yetkililer, “Cezayir, LPG’ nin ton fiyatını 742 dolardan 860,50 dolara çıkardı. Temin fiyatındaki yüzde 16 düzeyindeki artışta mutfak tüpüne ve LPG’ ye büyük oranda yansıdı. Buna göre yapılan son zamlar ile Konya’da LPG fiyatları 2,05 TL’den 2,30 TL’ye çıktı. Mutfakta kullanılan Tüpgaz fiyatları ise şu şekilde oldu: piknik tüp 11 TL’den 12 TL’ye, 12 kiloluk tüp 55,5 TL’den 59,5 TL’ye 45 kiloluk sanayi tüpü ise 207 TL’den 222 TL’ye çıktı.
Konya’da satış yapan LPG istasyonlarının kendi aralarında yaptıkları rekabet ile fiyatları aşağı çekmeleri ise tüketicinin işine yarıyor. Yapılan rekabet ile satışlar 2,25 ile 2,30 liradan yapılmaya başlandı. LPG istasyonlarında olduğu gibi mutfak tüpü satan firmalarda kendi aralarında rekabete devam etme kararı aldı. Mutfak tüplerinde yapılan rekabet ile 12 kiloluk tüpler 56 ile 58 TL arasında 45 kiloluk sanayi tüpleri de 25 ile 30 TL arasında indirimli satılmaya başlandı.

ALİ SAİT ÖGE



 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri