LPG denetimleri yetersiz

MMO Konya Şube Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, taşıtlarlarda LPG sisteminden kaynaklanan patlamalara karşı dikkatli olunulması gerektiğini belirterek, “Yeni uygulamayla birlikte LPG'li araçların denetimi zayıfladı” dedi

Konya’da bir arazi taşıtında LPG sisteminden kaynaklı patlama meydana geldi, araç sahibi son anda canını kurtarmış, etraftaki bazı araçlarda zarar gördü. Yapılan ilk incelemelerde araç üzerinde sıralı LPG sisteminin bulunduğu, aracın ilk çalışması esnasında benzinle çalışıp sonrasında LPG’ye geçmesi esnasında bu olayın meydana geldiği anlaşıldı. Söz konusu aracın 2010 yılından sonra LPG Gaz Sızdırmazlık Denetiminden geçmediği, aracın LPG kontrol merkezine gelmediği tespit edildi.

LPG'Lİ ARAÇLARIN DENETİMİ AZALDI
Konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Makine Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şube Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, “Konya merkez ve ilçeleri ile, Aksaray ve Karaman illerinde yetki belgeli LPG/CNG Yetkili Firmaları tarafından montajlar yapılmakta ve bu montajlar Makina Mühendisleri Odası Konya Şubesi tarafından kontrol edilmektedir. Standartlar ve ilgili mevzuatlara uygun olarak yapılan montajlar sonrasında Oda tarafından Montaj Tespit Raporları onaylanmakta ve bu araçlara Gaz Sızdırmazlık Raporları verilmektedir. Ruhsatnamesinde LPG sistemi işli olan araçlarda ise uygulama farklıdır. Uygulamanın en önemli farkı; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü`nün 19.12.2011 tarihli Genelge`si ile; araç muayene istasyonlarında LPG Gaz Sızdırmazlık Raporu aranması zorunluluğunun kaldırılması, gaz sızdırmazlık raporu bulunmamasının 'ağır kusur&'dan 'hafif kusur'a dönüştürülmüş olmasıdır. Bu durum LPG`li araç kullanıcılarının keyfiyetine yol açmış ve 2012 yılı Ocak ayı başından itibaren gaz sızdırmazlık denetimlerinde ciddi bir gerileme gerçekleşmiştir” dedi.

DENETİMSİZ ORTAMA DÖNÜLDÜ
2005 yılından önceki denetimsiz ortama geri dönüldüğünün altını çizen Duransoy, şunları söyledi: “2012 yılının başına kadar gerçekleştirilen sistemli, disiplinli denetim sayesinde oluşan güvenilirlik ortadan kalkmaya, halkın can ve mal güvenliği ciddi bir şekilde tehdit edilmeye başlanmıştır. Bunun en büyük göstergesi olarak LPG ‘li araçların yanma ve infilak etme sayılarının son zamanlarda ki artışı olarak görebiliriz. Yaklaşık 3 milyon 500 bin LPG`li aracın güvenilirliğini artırmayı sağlayan periyodik kontrollere esas LPG/CNG Sızdırmazlık Raporu zorunluluğunun bir genelge ile kaldırılmasının; kamu can ve mal güvenliği açısından istenmeyen olaylar ve vahim sonuçlarla karşılaşacağımız açıktır. Uygulamanın bu şekilde devam etmesi halinde uzman mühendislerin istihdam edildiği ve standartlara uygun dönüşüm yapan yetkili firmalar piyasadan silinecek; onların yerine 'merdiven altı' tabiriyle anılan, uzman olmayan kişilerin çalıştığı kontrolsüz ve denetimsiz firmalar piyasaya tekrar hâkim olacaktır. Gerek kamu idaresi, gerek ilgili sektör gerekse ilgili esnaf ve halkımızı çok olumsuz etkileyecek olan bu uygulama ile can ve mal güvenliği de büyük ölçüde riske sokulmaktadır.”
HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri