Lokantacılar Bakkal Ve Çay Ocaklarından Şikayetçi

Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Hayrettin Köse, çay ocaklarının kahvaltı evi, bakkalların sac kavurma, ekmek arası satarak ruhsatları dışında işlerle meşgul olduğunu belirterek, “Merdiven altı tabir ettiğimiz bu işyerleri...

Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Hayrettin Köse, çay ocaklarının kahvaltı evi, bakkalların sac kavurma, ekmek arası satarak ruhsatları dışında işlerle meşgul olduğunu belirterek, “Merdiven altı tabir ettiğimiz bu işyerleri hiçbir şartlara uymuyor ve gerekenin yapılması şart” dedi.

Oda Başkanı Köse, lokantacılık mesleğinin dışarıdan bakıldığında basit gibi gözükse de özveri isteyen, dikkat isteyen bir meslek olduğunu belirterek, şunları söyledi; “Çünkü. bizler direkt insan sağlığına hitap eden işletmeleriz. Bu işi tamamen eğitimini almış yalnızca para kazanma hırsıyla değil meslek ahlakı ile örtüşecek şekilde yapıldığında daha iyi sonuçlar vereceğine inanıyoruz. Bir tarafta kira ödeyen, yanında eleman çalıştıran, vergi, SSK ve Bağkur ödeyen, her türlü yasal sorumluluklarını yerine getiren esnafımız diğer tarafta kira vermeden, hiçbir kural tanımadan pazarlarda seyyar şekilde yemek satarak faaliyette bulunan kişiler, ruhsatsız merdiven altı üretim yapan, ruhsat harici faaliyette bulunan, maliyetinin altında çalışan, gramajını eksik vererek çalışan işletmeler yer almaktadır. Çay ocakları kahvaltı evi adı altında her şeyi satmakta, bakkallar sac kavurma, ekmek arası gibi satarak faaliyette bulunmaktadır. Lokantacılık Ustalık Belgesi gerektiren, Hijyen ve Sanitasyonun önemli olduğu saygın bir meslektir. Fakat tedbirlerdeki kusurlar sektörümüzü ne hale getirdi. Bütün bu olumsuzluklar haksız rekabete sebebiyet vermekte ve işini hakkıyla yapan esnafımız zarar görmektedir. Sektörümüzdeki bu olumsuzluklar bizleri üzmektedir.”

Meslek Odaları Anayasa’nın 135. maddesine göre kurulmuş olan kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşu olduğunu anımsatan Köse, yine oda üyelerinin haklarının korunması amacı ile her türlü girişimde bulunmakta ve gerektiğinde yetkili makamlara başvurular yapmakta olduğunu ifade ederek, şunları söyledi; “5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanununun 11. maddesi gereğince tam yetkilidir. Bizlerde Oda olarak hem mesleğin gelişiminin ve toplumdaki saygınlığının korunması hem de meslek odası üyeleri arasında hakkaniyete uygun bir iş dağılımının ve ekonomik gelirin sağlanması, eşitliğin gerçekleştirilebilmesi, dürüstlük kurallarına uymayan davranış şekillerini önlemek amacıyla Lokanta, Restaurant, Pastane, Çiğ Köfteci esnafı kim olursa olsun, hangi odaya mensup olursa olsun fiyat politikasına dikkat etmeyen, ruhsat harici çalışan işletmeleri semt Pazar yerlerinde dolmuş yada araba içerisinde döner, saç kavurma, çorba yiyecekler satan sağlık, hijyen ve sanitasyon belgesi olmadan kayıt dışı faaliyet gösteren bu tür yerlerin tespit ederek Haksız Rekabet Kurumuna bildireceğiz ve gerektiğinde hukuk mücadelesi vereceğiz.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri