Lodos sebzeye yaradı, balıkçıyı üzdü

Son günlerde lodosun etkisiyle havaların iyi gitmesi sebze fiyatlarının yükselmemesini sağlarken, aşırı lodos nedeniyle balık fiyatlarında yükselme görüldü. Narenciye tüketiminde ise durgunluk yaşanıyor.
Havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle sebze fiyatlarında fazla bir yükselme yaşanmıyor. Sebze fiyatları Eylül ve Ekim aylarıyla hemen hemen aynı. Son günlerde yağmurların artması da sebze fiyatlarının düşmesindeki bir başka neden olarak görülüyor. Bu nedenle pazarda yoğunluk yaşanıyor. Balık Pazarı’nda ise hareketlilik düşük. Türkiye’yi içine alan lodosun etkisiyle balıkçıların avlanmaya çıkamaması balık çeşitliliğini azalttı. Çeşitliliğin azalması da balık fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Pazara gelen balıkların da lodosun etkisiyle birden kuruması satışları düşürüyor. Balıkçılar balıkların kurumaması için sık sık sulasa da hızlı esen rüzgar balıkları çok kısa zamanda tekrar kurutuyor. Bu hafta balığın az çıkmasıyla fiyatlarda geçen haftaya göre yüzde 50’ye varan yükselme dikkatlerden kaçmıyor. Kışın çeşitli hastalıklardan ve soğuktan koruyan içinde bolca C vitamini bulunduran portakal ve mandalina satışlarında durgunluk yaşanıyor. Son aylarda doktorların da domuz gribine karşı vücudu dinç tutması açısından bolca tüketilmesini tavsiye ettiği portakalda, şu sıralar durgunluk görülüyor. Portakal satıcıları da durgunluğu anlamış değiller.
HAVA BÖYLE GİDERSE FİYATLAR DAHA DA DÜŞER
 Konya Pazarcılar Odası Başkanı Tahsin Öz, sert soğukların gelmediği sürece sebze ve meyve fiyatlarında bir artışın görülmeyeceğini fakat havaların soğumasıyla satışlarda belli oranda artışın olabileceğini kaydetti. Tahsin Öz, “Havaların iyi gitmesiyle bahçelerde üşüme olmadı. Yurtdışına ihracatın az olması nedeniyle de iç piyasada sebzede ucuzluk yaşanıyor. Havalar böyle giderse pazartesi günü fiyatlarda azalma görülebilir. Türkiye’de en ucuz ve kaliteli sebze Konya’dadır. Bunun nedeni Türkiye’nin ortasında olması ve sebze seralarına yakın olmasıdır. Konyalı vatandaşımız Ocak ayında 1 TL’ye domates, 1,5 TL’ye biber, patlıcan, salatalık tüketiyor” dedi.
LODOS BALIĞI OLUMSUZ ETKİLEDİ
Balık satışlarından çok fazla memnun olmadıklarını aktaran Zümrüt Balıkçılık İşletmecisi Mevlüt Sarıkaya da, lodosun balık pazarını olumsuz etkilediğini aktardı. Mevlüt Sarıkaya şöyle konuştu: “Lodosun şiddetini arttırması nedeniyle balıkçılar avlanmaya çıkamadı. Bunun neticesinde ise balık çeşitliliği azaldı. Geçen haftaya göre hamsi ve istavrit 3 TL’den 7 TL’ye çıktı. Bu fiyatlar Türkiye’nin genelinde aynı. Balık fiyatları yüzde 50 oranında zamlandı. Bu durum satışların düşmesine neden oldu. Beklentimiz lodosun etkisinin ortadan kalkmasıyla birlikte avlanmanın hızlanması. Çünkü balık ne kadar çok çıkarsa fiyatlar da düşer. Aynı zamanda çeşitlilikte artar.”
PORTAKAL SATIŞLARI DURGUN
Muhacir Pazarı’nda yıllardan beri Portakalcı Erol adıyla bilinen Erol Alptekin, geçen haftalara göre satışlarda durgunluk olduğunu, ellerindeki malların çoğunu satamadıklarını söyledi. Maliyetine portakal sattığını söyleyen Erol Alptekin, “Satışların durgunluğu nedeniyle maliyetine mal satıyoruz. En kaliteli portakal olan Anamur portakalını sattığım halde rağbet çok düşük. Üstelik kış mevsimindeyiz ve vücudu hastalıklara karşı dinç tutmak için C vitaminine ihtiyacımız var. Portakal C vitamini açısından çok zengin. Doktorlar da bolca portakal tüketin diyor. Fakat satışlarımızda düşüş yaşanıyor. Bunu bizde anlamıyoruz” dedi. Alptekin, Washington, Yafa, Valanci olmak üzere üç çeşit portakalın vitamin açısından önemli olduğunu,  kış portakalı olarak şuanda Washington sattıklarını aktardı. “İyi portakalı vatandaş dış görünüşüne bakarak, anlayamaz” diyen Alptekin şunları kaydetti: “Portakalın iyi dışına bakarak anlaşılmaz. Ben bu işi yaptığım için anlayabilirim, fakat vatandaş anlayamaz. Portakalın iyisi yendiğinde belli olur, kesmeden anlaşılmaz. Ben bu nedenle Anamur’a bizzat giderek, satacağım portakalı bahçeden toplayıp getiriyorum. Kaliteli portakal getirdiğimi bilen müşterilerim de devamlı olarak benden alışveriş yapıyor. Onun için vatandaşlar tanıdık yerlerden portakal alsınlar.”
Pazarda sebze ve balık fiyatları ise şöyle;
Sebze Fiyatları
Sivri biber: 1,5 TL
Pırasa: 50-75 Kr
Patlıcan: 1,5 TL
Kabak: 1,5 TL
Domates: 1-1,5 TL
Limon: 1–1,5 TL
Lahana: 1-1,5 TL
Portakal: 1-1,5 TL
Mandalina: 1-1,5 TL
Balık fiyatları
Çinekop: 15 TL
İstavrit: 7 TL
Hamsi: 7 TL
Alabalık: 6 TL
Uskumru: 10 TL
Dil Balığı: 15 TL
Somon: 8 TL
HASAN AYHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri