Liderlerden Fransaya karşı ortak tepki

Fransa meclisi genel kurulu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini görüşüyor
Fransa meclisi genel kurulu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini görüşüyor. Soykırım iddialarına karşı liderlerden Fransa'ya karşı tek cevap geldi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Meclisindeki yasa teklifine ilişkin, ''Açıklamam büyük ihtimalle birinci etaba yönelik neler yapacağız, bunu açıklayacağım ve 2. etap, 3. etapta ne gibi yaptırımlarımız olacak onları da açıklayacağız. Şu anda Sarkozy'nin oy hesapları üzerinde akla ziyan bu adımları, Fransa-Türkiye ilişkilerine zarar verecektir'' dedi. Başbakan Erdoğan, TBMM Genel Kurulundan ayrılırken gazetecilerin Fransa Meclisindeki yasa teklifiyle ilgili sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, ''Yarın Fransa'da sözde soykırımın inkarını suç sayan yasa teklifi oylanacak. Sizin de bir mektubunuz oldu. Teklif geçerse, Türkiye'nin atacağı adımlar ne olacak? Büyükelçinin çekilmesi söz konusu olabilir mi?'' sorusu üzerine Erdoğan, ''Bu konuyla ilgili olarak yarın bu yapılacak oylamadan sonra bizim biliyorsunuz Ukrayna ile Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyimiz var. Ben basın açıklamasında, Sayın Cumhurbaşkanı Yanukoviç ile yapacağımız, bu konuyla ilgili açıklamalarımı yapacağım'' diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çağdışı anlayışı Fransa'da görmekten üzüntülü olduklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, "Fransa kendi tarihine ihanet içindedir." dedi.

Parti Meclisi (PM) toplantısı öncesi konuşan Kılıçdaroğlu, kendilerine Fransa'nın özgürlükler ülkesi olduğu, düşüncelerin yasaklanamaz dendiğinin öğretildiğini dile getirdi. Kılıçdaroğlu, Fransa'nın 1879 devriminin yaşandığı bir ülke olduğunu belirterek, bu tarihin aydınlanmanın başlangıcı olduğunu kaydetti. Bu devrim ile düşünce özgürlüğü üzerinde bütün engellerin kaldırılmasının istendiğini anlatan Kılıçdaroğlu, burada özgürlük, eşitlik ve kardeşliğin görülebileceğini söyledi.

"Fransa kendi tarihine ihanet içindedir." diyen Kılıçdaroğlu, özgürlük konusunda sembol olan bir ülkenin bugün siyasetçiler yoluyla kelepçe vurulmak istendiğini vurguladı. "Nereden nereye savrulan bir ülkeyi düşünün." diyen Kılıçdaroğlu, 1915 olaylarıyla ilgili olarak en sağduyu çağrısını bütün ülkelere Türkiye'nin yaptığını ifade etti. "Bütün arşivleri açalım dedik, bütün ülke arşivleri açılsın dedik." diyen Kılıçdaroğlu, "Tarihçilerin görevini siyasetçiler üstlenebilir mi? Çağdışı anlayışı Fransa'da görmekten üzüntülüyüm. Sarkozy'nin Fransa'sı ile bize öğretilen Fransa arasında büyük bir fark var." diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli:

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sözde Ermeni soykırım iddialarını inkâr edenlere, ceza verilmesini öngören yasa tasarısının "ahlaksızca ve alçakça şantaj vasıtası" olarak kullanıldığını belirterek, "Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve hükümetinin siyasi kaygılarla Türk milletine saldırması, çamur atarak tarihi gerçekleri eğip bükmeye yeltenmesi tam bir sefillik ve tükenmişlik örneğidir" dedi.

MHP lideri Bahçeli Fransa Parlamentosunda görüşülen Ermeni Soykırımını inkarın suç sayılacağı yasa tasarının görüşmeleri öncesi yazılı bir açıklama yaptı. Belli aralıklarla gündeme gelen bu tasarılarla yaşanmış ve bitmiş hadiselerin tahrif ve tahrip edilerek iftira aracı haline dönüştürüldüğünü savunan Bahçeli, değişik ülkelerin gündeme getirdiği bu tasarıları, "bağışlanması mümkün olmayan bir kepazelik" olarak nitelendirdi.

Fransız Parlamentosu'nun ise meseleyi iyice azıttığını ileri süren Bahçeli, "Bilinmelidir ki Türk tarihini husumet kuşatması altına alarak düzmece haber, yorum, iddia veya görüşlerle saygınlığını gölgelemeye ne Fransa'nın ne de başkalarının gücü ve ısrarı yetmeyecektir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç:

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Fransa'da Ermeni iddialarını reddedenlere ceza getiren tasarıya sert tepki gösterdi. Yaşananların Fransa'ya engizasyonun geri dönüşü olarak yorumlayan Arınç, "Fransız Parlamentosu hangi kararı verirse versin yeni engizasyonculara söyleyeceğimiz ünlü bilim adamı Galile'nin dediği gibi; bayanlar baylar dünya dönüyor." dedi.

2012 bütçe görüşmelerinde hükümet adına konuşan Arınç, Türkiye yükselmeye başlayınca birilerinin bunu önlemek için çaba gösterdiğini vurguladı Arınç, Fransa'ya şu sözlerle yüklendi: "Fransa geçmişteki sabıka kayıtlarından, Cezayir'deki katliamlardan, Ruanda da işlediklerinden bahsediyorlar. Vietnam'ı da ilave edebilirim. Bunların hepsini kenara koyup bizi soykırımla suçlayamazsınız. Neden bugün Maraş'ın adı Kahramanmaraş'tır. Neden Urfa Şanlıurfa'dır. Bağımsızlık mücadelesini, kime karşı verdik biz? Türk milleti büyük bir infial içinde. Hrant Dink'in kardeşi, Ermeni patriğinin açıklamaları bizi memnun etti. Aklı, bilimselliği, evrensel hukuk anlayışını bir kenara bırakan bu anlayış Fransa'ya engizasyonun geri dönüşüdür. Hiçbir parlamento kararıyla tarihi yeniden yazamaz ve inşaa edemezsiniz. Bir tezin konuşulamaz olması saçma sapan bir kanunla karartılması akla ziyan bir hezeyandır. Fransız Parlamentosu hangi kararı verirse versin engizasyonculara söyleyeceğimiz ünlü bilim adamı Galile'nin dediği gibi bayanlar baylar dünya dönüyor."
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri