Akdeniz'de komşu ülkeler ve yandaşları tarafından köşeye sıkıştırıldık derken, Hükümet hem komşu ülkeleri, hem de yandaşlarını ters köşeye yatıran bir hamle yaptı.
Önce Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” ve “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Anlaşması” imzalandı.
Ardından Libya'ya asker gönderme konusu gündeme geldi,
Türk askerinin bir yıl süreyle Libya’ya gönderilmesine izin veren tezkere TBMM’de kabul edildi.
Peki, Bundan sonra neler olacak?
Türkiye’yi Libya’nın Trablus kentinde kurulu Ulusal Mutabakat Hükümetini (UMH) Tobruk merkezli General Halife Hafter güçlerine karşı koruma amacıyla askeri destek vermeye götüren süreç, 27 Kasım’da iki taraf arasında savunma ve güvenlik işbirliği ile deniz yetki alanlarının sınırlandırılması muhtıralarının imzalanması ile başladığını biliyoruz.
Türkiye Libya’ya neden asker gönderiyor?
Libya Başbakanı, Mustafa Fayez al-Sarraj liderliğindeki UMH’nin varlığını sürdürmesi; yani, arkasına Rusya, Fransa, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi önemli güçler ile birlikte Hafter’e karşı Trablus’u savunması.
Bu arada, Hafter'de son dönemde giderek artan askeri destek sayesinde Trablus hükümetine yeni ve kapsamlı bir operasyon başlattı.
Türkiye’nin de al-Sarraj hükümetinin kendisini savunması için askeri ve ülkede kalıcı bir siyasi çözümün sağlanmasına dönük siyasi destek verme girişimleri de bu operasyonla birlikte ivme kazandı.
12 ÜLKENİN ASKERİ VAR
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Rusya, Fransa, Katar ve İtalya gibi ülkelerin Libya'da askerleri var.
Bu ülkeler ile birlikte toplamda 12 ülkenin Libya'da askeri var.
Tarihi bağları olmamasına rağmen binlerce kilometre uzaklıktan Libya'ya asker gönderen ülkeler olacak, Türkiye göndermeyecek.
Türkiye elbette Libya'da olmalı.
TEZKERE KABUL EDİLDİ
Konuşmaların ardından yapılan oylamada tezkere 325 evet oyuna karşılık, 184 ret oyu ile kabul edildi.
Bu karar ile Akdeniz'de Türkiye'yi devre dışı bırakmak için hesapları olan ülkelerin hevesleri kursağında kalmış oldu.
TÜRKİYE'YE KARŞI SİLAHLANMA ÇAĞRISI
Türkiye'nin Birleşmiş Milletler tarafından tanınan UMH’ye destek vermek üzere Libya'ya asker gönderilmesinin önünü açan tezkerenin TBMM'de kabul edilmesinin ardından General Halife Hafter'in komuta ettiği Libya Ulusal Ordusu Türkiye'ye karşı silahlanma çağrısı yaptı.
Türkiye'ye karşı seferberlik başlatıp cihat çağrısı yapacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında da skandal sözler sarf edecek, bizde bu durumda elimiz kolumuz bağlı oturacağız.
Asker gönderme konusuna karşı çıkan görüşleri eleştirmiyorum, her partinin ve bireyin kendi görüşleridir.
Şayet Hükümet Suriye konusunda hata yapmamış olsa idi, Libya'ya asker gönderme konusun da bu kadar eleştirilere maruz kalmayacaktı.
Hayır, oyu veren partiler de bu kadar katı bir tutum içinde olmayacaklardı.