Libya’daki atıl devlet sanayi tesisleri Türk iş adamlarının ilgisini çekiyor

Türk-Libya İş Adamları Derneği ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Libya Başkanı Murtaza Karanfil, Libya’da önemli sayıda devlet sanayi tesisinin çalışmadığını söyledi.

AA muhabirine konuşan Karanfil, "Şu an Libya’da önceki yönetim döneminden kalma 180’in üstünde devlet sanayi tesisi atıl durumda." dedi.

Bunlardan bazılarının iyi durumda olduğunu ve Türk iş adamlarının ilgisini çektiğini belirten Karanfil, "Tacura’daki sanayi bölgesinde devletin 7 tane tesisi var. 1977’de Libya burada kamyon, kamyonet montaj tesisi kurulmuş. Bunlar o zamanın en iyi ekipmanı ile kurulmuş." diye konuştu.

Bir hafta önce Konya’dan gelen MÜSİAD heyetiyle beraber Libya Başbakan Yardımcısı Ramazan Ebu Cinah ile görüştüklerini aktaran Karanfil, “Özellikle ülkenin güney kentleri ve Güney Kalkınma Ajansı Başkanlığı ile toplantılar yaptık. Ebu Cinah, Fizan bölgesi belediye başkanlarını da çağırmıştı. Gayet sıcak karşıladılar ve ciddi projelerden bahsedildi. Güneyden Sahraaltı Afrika’ya ticaret yolunu ve diğer konuları değerlendirdik." dedi.

Karanfil, toplantıya 20’den fazla belediye başkanının katıldığını, bunlardan Bingazi’nin doğusunda yer alan Merc kenti Belediye Başkanı'nın "Libya’nın kalkınması Türkiye ile olacaktır." dediğini ifade etti.

Trablus’a Türk hastanesi kurulacak
Libya’da 35 yıldır çalıştıklarına ve Türkiye’de bu sayede 1500’den fazla istihdam sağladıklarına vurgu yapan Karanfil, “Libya bereketli bir yer.” ifadesini kullandı.

Sağlık alanındaki çalışmalarına değinerek Libya’da kuracakları ikinci hastanenin yerini duyuran Karanfil, şunları söyledi:

"Misrata’dan sonra ikinci hastaneyi açacağımız yer Trablus. Libya sağlık altyapısını kurmaya kadiriz, kadir bir ülkeyiz. Libya ve Türkiye’nin karşılıklı kapıda vize uygulaması başlatması durumunda sağlık, turizm ve ticari yönden önemli değişiklikler olacağına ve ivmenin yukarı doğru çıkacağına eminiz.

Libya’da Mısır, Libya ve Türk iş forumu düzenleme teklifi geldi. Libyalılar Türk-Mısır yakınlaşmasından oldukça memnunlar. İhtilaflı olduğumuz ülkeler ile Libya üzerinde bir barış sağlayabiliriz. Libya bir barış zemini olabilir."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri