Lipodem-2 Lenfödem Ve Lipödem Aynı Hastalıklar Mı?

Dyt. Aslı Çolak

Lenfatik sistem, lenfatik damar sistemi yoluyla sıvı taşınmasınını sağlayarak vücut dolaşımının ayrılmaz bir parçasını oluşturur. Lenfatik sistem lipitlerin önemli bir taşıyıcısıdır ve metabolik fonksiyonda görev alır. Lipitlerin düzgün taşınımı için lenfatik sistemin sağlıklı işlev görüyor olması gerekir. Lipödem hastalarında lenf dolaşımı genelde normaldir ancak kronik olarak ilerleme sonucu yağ hücreleri yüzeysel tabakalarda lenf toplayıcılarına baskı yapması sonucunda dolaşım bozukluğu ortaya çıkabilir. Lenf sıvısının yüksek protein ve yağ içeriği pozitif stemmer işaretiyle birlikte fibrozise ve ardından lipolinfödeme ilerlemeye yol açabilir. Yani bireyde lipödem ve lenfödem birlikte görülebilir fakat her lipödem hastasında lenfödem gelişmez.
Lipödem Ve Obezite İlişkisi
Lipödemde anormal yağ birikimi ağrılıdır. Lipödem genellikle obezite veya lenfödem olarak yanlış teşhis edilir. Lipödem obezite ile birlikte görülebilir ama her lipödem hastası obez değildir. Lipödem ve obezite birlikte olduğunda kronik düşük dereceli inflamasyon desteklenir . İltihabi süreçler açısından çift yönlü kısır bir döngü oluşur. Bu nedenle vücuttaki iltihabı azaltacak yaklaşımlar lipödem hastalarında önemlidir. İltihabi süreçler alevlendikçe hastalığın seyri kötüleşebilir.
Lipödem Evreleri
Lipödemin zaman içerisinde dört aşama boyunca değişken bir ilerlemesi vardır.
Evre 1 : Küçük nodüller ve geri dönüşümlü ödem içeren pürüzsüz bir cilt ve ara ara ağrılı
Evre 2: Cilt düzensiz , ceviz büyüklüğünde nodüller, geri dönüşümlü veya dönüşümsüz olabilir. Cilt iltihabı da eşlik edebilir.
Evre 3: Cilt kalınlaşır ve sertleşir. Şekil bozucu yağ birikintileri , makronodüller ve buna eşlik eden lenfödem olabilir.
Evre 4: Lipödem bacak ve kollarda büyük çıkıntılı yağ dokusu bölümleri oluşturur. Lenfödemle birlikte olabilir ve selülit de ortaya çıkabilir.
Lipödemin 5 Türü Vardır
TİP 1: Kalça ve kalça çevresinde yağ doku birikimi
TİP 2: Kalçadan dizlere doğru yağ doku birikimi
TİP 3: Kalçadan ayak bileklerine doğru yağ doku birikimi
TİP 4 : Kollar da etkilenir.
TİP 5: Çok nadir . Lipödem yalnızca kollarla veya yalnızca bacaklarla sınırlıdır.
Egzersiz Ne Yapmalı?
Özellikle alt ekstremite büyük kas gruplarını hareket ettirecek egzersizler önerilmektedir.Yüzme , su altı egzersizleri ,yürüme, bisiklete binme, koşma önerilen egzersiz gruplarındandır.
Lipödemde Öne Çıkan Diyet Modelleri
Akdeniz diyeti
Aralıklı oruç diyetleri ( Öğünler arası süreyi arttırıcı diyet müdahaleleri)
Antiinflamatuvar diyet
Ketojenik diyet, çok düşük kalorili ketojenik diyet (karbonhidratı azaltan diyet müdahaleleri)
Farklı beslenme müdahaleleri olsa da lipödemde kesin bir beslenme yaklaşımı yoktur. Bireylere özgü bir şekilde işin uzmanı bir diyetisyen tarafından kişisel beslenme planı oluşturulmalıdır.


SONUÇ
Lipödem ağırlıklı olarak kadınları etkileyen kronik bir hastalıktır. Nasıl oluştuğu hala belirsizliğini korumaktadır. Lipödem sıklıkla obezite veya lipödem olarak yanlış teşhis edilebilir. Bireylerde yağ doku birikimi yaşam tarzı müdahalelerine dirençlidir. Düşük karbonhidratlı diyetler lipödem oluşumunu önemli katkısı olan inflamasyonu azaltma potansiyeli gösteren bir beslenme yaklaşımıdır fakat sonuçlar net değildir. Lipödemin yönetimi kalp ve damar uzmanı doktorlar, diyetisyen, fizyoterapist gibi farklı meslek gruplarını içeren multidisipliner bir ekip işidir. Çevremizdeki insanların yaşadığı koşulları, hastalık durumunu bilmeden dış görünüşü ile yargılamayı bıraktığımız bir toplum diliyorum .
Sevgiyle kalın...

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.