Leiden Üniversitesi'nde Konya Kriterleri!

Ahmet Güldağ
Türkiye’de Mevlâna üzerine hayli kitaplar yayınlar konferanslar düzenler hatta Mesnevi okuma günleri için etkinlikler yaparız
Güzel, güzel de. Hollanda’dan M. Ali Gündeş rumuzlu okuyucumuzun mail ile gönderdiği haber gibi…
Üniversitelerimizde Mevlâna, Mesnevi ve Konya ile ilgili olarak yaptıkları dikkat çekici etkinlik olarak bilhassa mesnevinin yazılış tarzındaki inceliğin derinliği üzerinde durmaları ve tartışmaları yanında…
Bilhassa Hollandalı öğrencilerin gösterdiği ilgisi bizde de var mı dersiniz?
Bendeniz fikir yürütemeyeceğim. Dünyada, bizden de ileri neler oluyor düşüncesi içinde…
Aynen ve eksiksiz sunacağım haberi okumanız sonunda sizler karar veriniz sayın okuyucular.
***
Leiden Üniversitesi’nde Konya Kriterleri Tartışıldı
Leiden Üniversitesi, Sosyal Bilimler Fakültesi’nde Konya Kriterleri toplantısına öğrenciler büyük ilgi gösterdi.
UETD Hollanda ve Leiden Üniversitesi Biruni Öğrenci Derneği tarafında ortaklaşa organize edilen Konya Kriterleri tartışmasında Hollandalı Abdulwahid van Bommel, Leiden Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ashgar Seyed-Gohrab, Hollanda Sufi Hareketi Başkanı Ameen Carp, Holanda Yazarlar Kulübü Başkanı Sadık Yemni ve UETD Hollanda Başkanı Veyis Güngör birer konuşma yaparak, Konya Kriterleri tartışmasına katkıda bulundular. Program Hollanda Türk Tasavvuf Musikisi Korosu Tevazü’den Hakan Uyrum’un Ney dinletisi ile başladı.
Gençlerin Mevlana’ya ilgi göstermesinden büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek konuşmasına başlayan yazar Abdulwahid van Bommel, Rumi’nin o çağda Farsça kullanılmasından dolayı kitaplarını o dilde yazdığını ve Mesnevi’nin ilk kelimesinin \'Bişnev‘ olduğunu söyledi. Bişnev \'Dinle‘ anlamına geldiğini ve Mesnevi’nin şu beyitlerle: \'Dinle, bu ney nasıl şikâyet ediyor, ayrılıkları nasıl anlatıyor… Beni kamışlıktan kestiklerinden beri feryadımdan erkek, kadın... herkes ağlayıp inledi…\' ile başladığını söyledi.
Bizim, bizden öncekilerin ve bizden sonrakilerin de kendilerine sordukları \'Ben Kimim? Nereden geldim? Nereye gideceğim?” gibi insanı meşgul eden soruların Mesnevi’nin özünü oluşturduğunu söyleyen Abdulwahid van Bommel, Mesnevi’nin özünün ise, bu salonda bulunan iki arkadaşımızın Sadık Yemni ve Veyis Güngör’ün Konya Kriterleri olarak ilan ettikleri, meşhur yedi öğüt olduğunu söyledi. Eğer bu yedi öğüdü anlayabilirsek, Mesnevi’yi de anlamış oluruz diyen Bommel, “Mevlana’nın, kendi kendimizin din adamı olmamızı istediğin” söyledi.
Konya Kriterlerinin Doğu ile Batı’yı buluşturduğunu söyleyen Leiden Üniversitesi İran Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Ashgar Seyed-Gohrab, “İslam dünyasının büyük şair ve yazarlarından Sadi’nin Fransız devrimi ve aydınlanma hareketine büyük katkı sağlamış Voltaire’yi, İranlı şair Hâfız’ın ve Fuzûlî’nin ünlü Alman şairi, oyun yazarı ve düşünürü Goeth’yi nasıl etkilemişlerse, Mevlana’da burada adını sayamayacağımız bir çok Batılı düşünürü etkiledi” dediğini vurguladı.
Dünya çapında büyük bir ilgiye sahip olan Mevlana ve tasavvufi düşüncesinin her kesime hitap etmesinden ve insanlığa cihan şümul bir mesaj vermesinden kaynaklandığını söyleyen Ashgar, “Mevlana şiir’i bu anlamda bir enstrüment olarak kullandığını ve bu noktada başarılı olduğunu” belirtti.
Hollanda Sufi Hareketi Başkanı Ameen Carp “Konya Kriterlerinin güzel bir teklif olduğunu, bu teklifin bu tür tartışma programlarıyla geniş kitlelere yayılmasını önemsediğini” belirtti.
Tartışmalarda, Hollanda ve Batı’yı çok iyi bilen ve kendisine büyük saygı gösterdiğimiz sayın Abduwahid van Bommel’in olması işi daha da zenginleştiriyor ve bereketlendiriyor ifadesini kullanan Carp, “Bütün gayretlerimizin Allah’ı bulmak”  olduğunu söyledi.
Hollanda Türk Yazarlar Kulübü Başkanı Sadık Yemni yapmış olduğu konuşmada, edebiyat ve hikâyelerden örnekler vererek, Anadolu’nun insanlık için söylenecek, anlatacak bir hikayesinin olduğunu söyledi. Edebiyatta büyük hikâyelerin merkezinin Anadolu olduğunu ve insanlık için bunun yeni bir şans olduğunu söyledi.
UETD Hollanda Başkanı Veyis Güngör yaptığı konuşmada, Hollanda’da Mevlana etkinliklerine 17 Aralık 1987 yılında başladıklarını, o yıllarda üç aylık \'Kible’ adında bir dergi yayınlayan Abdulwahid van Bommel’in bu etkinliği dergisinde \'Mevlana op het Rembradtsplein’ (Mevlana Rembrand Meydanında) başlığıyla yayınladığını ve bunun biz gençler için çok önemli bir motivasyon teşkil ettiğini söyledi.
Sonraki yıllarda da Hollanda’da Mevlana etkinliklerinin devam ettiğini ve 2007 yılında, UNESCO tarafından 2007 yılının Mevlana ve Hoşgörü olarak ilan edilmesiyle bu etkinliklerin zirveye ulaştığını belirten Veyis Güngör, Hollanda Mevlana etkinliklerinin gecen hafta Amsterdam’da yapılan Hollandaca Mesnevi tanıtım programıyla artık sürdürülebilir bir proje haline dönüştüğünü söyledi.
Güngör Mesnevi tanıtım programlarının yeni kurulan Konya ve Mevlana Dostları Derneğiyle devam edeceğini, yeni Mesnevi okuma gruplarının oluşacağını ve Hollandaca Mesnevi’nin amaç grubuna ulaşması için gayret edeceklerini söyledi.
***
Sağlık ve esenlik içinde sevdiklerinizle yaşam dileğimle…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.