Leblebi fiyatları uçtu

Türkiye'de nohut fiyatlarının son yılların en yüksek seviyesine çıkması, leblebinin de fiyatında artışa neden oldu. Konya'da 5-6 ay önce 12 ile 14 liradan satılan sarı leblebinin kilogramını fiyat artışıyla beraber 17 ile 19 liradan satmaya başladı

Türkiye genelinde rekolte düşüklüğü nedeniyle nohut fiyatlarının son yılların en yüksek seviyesine çıkması, leblebinin de kilogram fiyatını yüzde 36 artırdı. Leblebinin ham maddesi nohudun fiyatındaki artışın ardından esnaf leblebinin kilogram fiyatını artırmak zorunda kaldı. Daha önce 12 ile 14 lira arasında satılan sarı leblebinin kilogramı yeni zamla 17 ile 19 liraya yükseldi. En çok tüketilen ballı susamlı ve çikolatalı leblebinin kilogram fiyatı da aynı oranda artarak, 25 ila 30 liradan satılmaya başladı. Nohut fiyatındaki artışa paralel olarak leblebiye de zam yapmak zorunda kaldıklarını belirten kuru yemiş esnafları, vatandaşlardan anlayış bekliyor.

SOĞUK HAVALARDA BİLE TALEP GÖRMÜYOR

Esnaf, nohudun fiyatının artmasını mevsimlik verim ve üreticinin nohut tarımından uzaklaşmasına bağlıyor. Bakliyatçı Ali Kocatürk nohut fiyatında yaşanan artışın leblebi fiyatlarına da büyük oranda yansıdığını belirterek, özellikle leblebilik nohuttaki aşırı fiyatlar nedeniyle leblebinin kilogram fiyatına yüzde 36'lık bir artış yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Kocatürk, toptancıların fiyatları artırdığını belirterek, "Bu yıl nohut fiyatları artış gördü. Mahsulün ekiminin az olması ve iklim şartlarına bağlı olarak verim düştü. Geçen yıla bakarak fiyat 5 lira arttı. Fazla bir talep görmüyor bu fiyatlarla. Böyle soğuk havalarda talep görmesi gerekirken fiyatlar yüksek olduğu içi talep görmüyor" dedi.

VATANDAŞI MAĞDUR ETMEK İSTEMİYORUZ

Geçen yıl nohut hasadıyla üretilen yeni mahsul leblebinin geçen temmuz ayında piyasaya sunulduğunu ifade eden 25 yıldır kuruyemiş ve bakliyat işi yapan esnaf Ali Mermer de, "O dönemde kilogramı 14 liradan satılan sarı leblebi, nohut fiyatlarındaki artış nedeniyle aydan aya zamlanmaya başladı. Leblebinin kilogramı 5-6 ay içerisinde 14 liradan 19 liraya kadar yükseldi. Aslında şu anda leblebinin kilogram fiyatı 25 lira olmalı ancak biz müşterilerimizi mağdur etmemek amacıyla kar marjımızı en az seviyede tutarak kilogramını 19 liradan satıyoruz." dedi. Leblebi'nin neredeyse her çeşidini sattığını belirten Mermer, "Sarı leblebinin dışında en çok ballı susamlı, tuzlu, gevrek ve çikolatalı leblebi tüketiliyor. Nohut fiyatındaki artış nedeniyle tüm ürünlere zam yapmak zorunda kaldık." diye konuştu.

TOLGA PARLAK merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri