Le Monde: Fransa, Esed Yönetimi İle İşbirliği Yapmak İstedi

Fransa’nın Esed rejimiyle istihbarat paylaşımı noktasında işbirliği yapmak istediği iddia edildi. Bu talebin Suriye rejiminin öne sürdüğü şartlar nedeniyle gerçekleşmediği belirtildi.Le Monde gazetesinin haberinde, daha önce 200 bin kişinin...

Fransa’nın Esed rejimiyle istihbarat paylaşımı noktasında işbirliği yapmak istediği iddia edildi. Bu talebin Suriye rejiminin öne sürdüğü şartlar nedeniyle gerçekleşmediği belirtildi.

Le Monde gazetesinin haberinde, daha önce 200 bin kişinin ölümünden sorumlu olan Beşşar Esed ile hiçbir konuda işbirliğine gidilmesinin mümkün olmadığını açıklayan Fransa’nın geri adım attığı kaydedildi. Gazete, Fransız polisi ive İç İstihbarat Birimi’nin (DGSI), Suriyeli muhataplarıyla işbirliğini artırmak için girişimde bulunduğunu yazdı. Haberde, Fransız güvenlik birimlerinin 2014’ün ilk çeyreğinin sonunda Suriye rejimiyle ile irtibata geçtiği kaydedildi. Paris yönetiminin, Suriye’ye savaşmak için giden vatandaşlarının Fransa’da bir terör saldırısı gerçekleştirmesinden kaygı duyduğu vurgulandı.

Haberde, Fransız istihbaratının, Suriye’ye giden vatandaşlarını Fransa toprakları içerisinde takibini sürdürdüğü ancak Suriye’de gerçekleştirdikleri eylemleri takip noktasında ise sınıktı yaşadığı belirtildi. Gazete, Almanya’nın Suriye rejimiyle başta istihbarat paylaşımı noktasında olmak üzere ilişkisini sürdürdüğünü savunurken, Fransa’nın Suriye’deki kendi vatandaşlarının takibi için bazı durumlarda Almanya’dan yardım istediği belirtildi. Bunun da DGSI’nin çalışmalarını yavaşlattığı ifade edildi.

Fransa’nın istihbarat paylaşımı noktasındaki işbirliği talebinin ise Suriye rejimini ortaya koyduğu şartlar nedeniyle gerçekleştirilemediği aktarıldı. Buna göre Esed yönetiminin, işbirliği için Fransa’nın 6 Mart 2012’de kapattığı Şam'daki Fransa Büyükelçiliği’nin açılmasını şart koştuğu iddia edildi. Bu talebin ise Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından kabul görmediği aktarıldı. Ayrıca, Fransa'nın Suriye rejimine yönelik eleştirilerine son vermesi isteğinin de yine ön koşul olarak sunulduğu kaydedildi.

Le Monde gazetesine konuşan bir istihbarat yetkilisi de diyalogun yeniden başlatılması amacında olduklarını vurgulayarak en azından istihbarat değişimi noktasında bunun gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

Fransa Dışişleri Bakanlığı ise Şam’da Fransa’nın yeniden büyükelçilik açmak gibi bir girişiminin olmadığını açıkladı. Açıklamada, Fransa'nın IŞİD’e karşı iki cephede savaşan ılımlı Suriye muhalefetini desteklediği hatırlatıldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri