Lc Waikiki'nin Patronundan İşadamlarına Marka Olma Tüyoları

LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, bir işadamının marka üretebilmesi için önce kendisinin kişilik olarak marka olması gerektiğini söyledi.

LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, bir işadamının marka üretebilmesi için önce kendisinin kişilik olarak marka olması gerektiğini söyledi. Küçük, "...eğer bir işadamı bu konuda marka değil ise marka üretmesini beklemek mümkün değildir. İlk önce kendimize bakmamız gerekiyor. Ben ne kadar markaya yatkın fıtrattayım... İlkin kendimizden başlamamız, kendimize yatırım yapmamız gerekiyor. İyi bir vizyon koymamız gerekiyor. Ondan sonra marka olmamız için sabretmemiz gerekiyor." dedi.

MÜSİAD Tekstil ve Deri Sektör Kurulu Zirvesi kapsamında düzenlenen 'Tekstilin Parlayan Yıldızı Bebe ve Çocuk Giyimi' konulu panelde konuşan LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, Türkiye perakende sektörünün toplam 212 milyar dolarlık kısmının 125 milyar dolarının geleneksel perakende sektöründen oluştuğunu anlattı. Küçük, bunun 87 milyar dolarının organize perakende olduğunu bildirdi. Perakende'nin 1 milyon istihdam sağladığını belirten Küçük, "Bakıldığında Türkiye ekonomisi yüzde 4'lerde büyürken, bizim sektör yüzde 14'lerde, 15'lerde büyüyor. Yani nereden bakarsanız on puan üzerinde bir büyüme gerçekleştiriyor. Yaklaşıkta yılda 100 bin gibi bir istihdam sağlıyor." dedi.

LC Waikiki'nin 1988 yılında kurulduğunu ve 1990'lı yıllarda markalaşma serüveninin başladığını anlatan Vahap Küçük, "1988'de kurulduğunda LC Waikiki Fransa'ya çok ciddi ihracat yapıyordu ve çok da iyi para kazanıyorduk. Ama şunu gördük ki; biz o zamanlar üretimle uzun soluklu varlığını devam ettiremezsin. Biz iki sene sonra LC Waikiki'nin isim hakkını talep ettik ve o zaman Türkiye Afrika ülkesinden faklı değildi, adamlar ikilemeden isim hakkını bize verdiler." ifadelerini kullandı. Bilmedikleri yolda uzun süre deneme yanılma yolu ile üretim yaptıklarını anlatan Küçük, yaşadıkları süreci, "1997 yılımda tüm markanın isim haklarını satın aldık, LC Waikiki Türk markası oldu. 98 yılında üretim faaliyeti ile marka faaliyetini birbirinden ayırdık." şeklinde özetledi.

Ya üretimde, ya da perakende başarılı olunacağına dikkat çeken Küçük, 2001 krizini fırsata çevirerek yaptıkları dönüşümle bayilik sisteminden perakende sistemine geçtiklerini vurguladı. O yıl 85 milyon dolarlık bir ciroları olduğunu anlatan LC Waikiki Başkanı Küçük, şöyle devam etti:

"Biz bayilik sistemini iptal etiğimizde 20 milyon dolara indi bu ciromuz. Tüm organizasyon değişti. 700 bayi 100 bayiye indi. Biz o yıllarda siyasi istikranın da sağlanması ki bana göre önemli idi. Alışveriş merkezi yatırımcılarının Türkiye'ye gelip yatırım yapması önemli idi. Fiyat avantajı vardı. Uygun yerlerde kiralık yer bulabiliyordun. Bankalar batmıştı, bir çok işletme batmıştı. Bu krizde biz her hafta neredeyse bir mağaza açıyorduk. Halen bizim en karlı mağazalarımız o yıllarda yatırım yaptığımız mağazalarımızdır. Çünkü uygun kira ve en düşük maliyetle yaptık. Kısa zamanda 2004'te de sektörün lideri olduk. 80-100 milyon dolayı yakaladık ve o yıldan sonra da ortalama yüzde 40 büyüdük."

2009'da yurt dışına yatırım yapmaya karar verdiklerini dile getiren LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Küçük, şirketi hakkında şu bilgileri verdi:

"Bu gün 71 ilde faaliyet gösteriyoruz. 386 mağazamız var. Yurt dışında 18 ülkede 65 mağaza ile faaliyet gösteriyoruz. 547 bin metrekare satış alanı, 50 futbol sahasından büyük. 20 bin 993 bu gün itibari ile istihdam sağlıyoruz. Türkiye'de en fazla istihdam sağlayan on firmadan biri LC Waikiki. 2012'de 3,5 milyar ciro yapmış, 2013'de yüzde 27 büyümeyle kapatmayı planlıyoruz ve 4,5 milyar TL'lik bir ciro yakalayacağız. 2014 hedef yüzde 22 büyüme 5,5 milyar TL ciroluk büyüklüğüne ulaşmak. 2004'den beri pazar lideri. 2012 vergi sıralamasında ilk 22'sindeyiz, bunun 11'i banka. Yani aynı zamanda sadece büyüme yok, karlı bir marka."

LC Waikiki'nin karlılık olarak Avrupa'da ki en yüksek karlı marka olarak bilindiğini anlatan Vahap Küçük, şu anda birçok fonun satın almak için peşinde koştuğu bir marka olduklarını söyledi.

"İYİ GİYİNMEK HERKESİN HAKKI"

LC Waikiki'nin üretim grubunda 12 şirketin faaliyet gösterdiğini kaydeden Küçük, "LC Waikiki'nin misyonu iyi giyinmek herkesin hakkıdır. Bunu demek oldukça kolay. Çünkü burada giyim tarzından tutun, ekonomik alım gücünden tutun, bayan, bay, kız, erkek, bebe, geniş bir kitleyi kucaklayan bir misyon üstlendik. Vizyonu 2023 yılında inşallah Türkiye Cumhuriyetinin koyduğu, Türkiye'nin yüzüncü yılında Avrupa'nın en başarılı üç markasından biri olmak." diye konuştu. Bunu yakalamak için en başta 10 milyar doları geçmek istediklerini ifade eden Küçük, bunun yanında müşteri memnuniyeti açısından ilk üç firma arasında olmak, tedarikçi memnuniyeti, çalışan memnuniyetini sağlamak, ürün güvenilirliğin başarmak ve sosyal sorumluluk projelerinden de aynı başarıyı göstermeye özel göstereceklerini ifade etti.

Başarının yegane sebebinin kurum kültürü olduğunun altını çizen Küçük, şu anda işletmelerin yaşadığı en önemli problemlerin değerleri olması olduğunu belirtti. Avrupa ülkelerinin katma değeri yüksek markalar üreterek Türkiye'den ileri geçtiklerini anlatan Vahap Küçük, şunları söyledi:

"Avrupa'nın köylüsü olarak tanınan İspanya 1990'da, İtalya 1970'te marka yatırımına başlamış. Türkiye 2000'li yıllarda başlamış. Bu gün Türkiye bir üründe bir katma değeri ilde ediyor. İspanya 4, İtalya ise 9 elde ediyor. Bir kilo bayan elbisesini Türkiye 29 doları satıyor, İspanya 44 dolara ama İtalya 114 dolara satıyor. Aynı ürün belki Türkiye daha kaliteli üretiliyordur. Ama üzerinde marka olmadığından dolayı maalesef biz bu fiyata satıyoruz. Onlar o fiyata satıyor."

Türkiye'nin hazır fiyim ve konfeksiyonda markalaşmada var olmak zorunda olduğuna dikkat çeken LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Marka demek verdiğin sözü yerine getirmektir. Bu da eğer bir işadamı bu konuda marka değil ise marka üretmesini beklemek mümkün değildir. İlk önce kendimize bakmamız gerekiyor. Ben ne kadar markaya yatkın fıtrattayım. Ben ne kadar güvenilirim. Toplum bana ne kadar güveniyor. Çalışanlar ne kadar güveniyor. Tedarikçiler ne karar güveniyor. Ondan sonra ben nasıl marka oluşturabilirim. İlkin kendimizden başlamamız, kendimize yatırım yapmamız gerekiyor. İyi bir vizyon koymamız gerekiyor. Ondan sonra marka olmamız için sabretmemiz gerekiyor."
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri