Lavrov: Suriyede artık gerçek iç savaş var

İbrahimi ile ortak basın toplantısı düzenleyen Lavrov, Suriyede gelinen noktayı ateşkes fiyaskosu olarak tanımladı.

Lavrov, “Suriye’de hiç olmazsa bayramda silahların susturulması girişimi maalesef bir fiyaskoyla sonuçlanmıştır. Rusya, yoğun çabalar sarf edilerek sağlanan ateşkesin işe yaramamış olmasından üzüntü duymaktadır. Bayramda silahların susmamasında biz tek tarafı sorumlu tutmuyoruz. Suriye silahlı muhalefeti kadar hükümet kuvvetlerinin de bu işte rolü vardır. Ülkede bir savaş yaşandığı artık ortadadır” dedi.

Lavrov’un bu tespitine tamamen katıldığını belirten Brahimi ise, “Suriye’deki bir iç savaş değilse demek ki ben bu işten hiçbir şey anlamıyorum. Suriye’de artın çok derinlere inen bir ihtilaf ortamı oluşmuştur. Ateşkesin bir gün bile sağlanamamasında bu faktörler etkin olmuştur” şeklinde konuştu.

Bu arada Suriye’ye BMGK kararıyla yeni yabancı askeri gözlemci gönderilip gönderilmeyeceği ve Rusya’nın konuya yaklaşımı sorulduğunda Lavrov şu cevabı verdi:

“Suriye’de silahlar ve üstelik ağır silahlar konuşmaya devam ettiği sürece BM çatısı altında gözlemci göndermek anlamsız olur. Suriye’ye sayıları arttırılmış BM gözlemcileri gönderilmesine prensip olarak karşı değiliz, ancak böyle bir ekip ancak kalıcı bir ateşkes sağlanabilmesi durumunda faydalı olabilir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri