Lavrov: Ortadoğu Kendi Kaderini Kendi Belirlemeli

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Orta Doğu ülkelerinin dış müdahale olmadan kendi kaderlerini belirleme hakkına sahip olduğunu kaydetti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Orta Doğu ülkelerinin dış müdahale olmadan kendi kaderlerini belirleme hakkına sahip olduğunu kaydetti.

Moskova’da Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi ile bir araya gelen Lavrov, “Bölge halklarının dış müdahale olmadan ortaya çıkan iç sorunlarını çözme hakkına sahip olması konusunda hemfikiriz. Bu bakış açısı bağlamında Suriye dahil, çeşitli bölgesel durumları ve Orta Doğu sorunlarının çözümünü ele aldık.” dedi.

Mısır’ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da başlıca ülke olduğuna işaret eden Rus Dışişleri Bakanı, “Mısır Arap ülkelerinin lideri. Biz Mısır’da durumun nihai şekilde istikrarlı hale gelmesi ve bunun bölgedeki duruma sağlıklı etki yapmasından yanayız.” şeklinde konuştu.

Mısır’ın yeni yönetimiyle ilişkilere değinen Lavrov, “Yeni Mısır yönetimiyle görüş alışverişi imkanlarını değerli buluyoruz. Dış müdahale olmadan Mısır’ın kendi kalkınmasını sağlaması açısından, Mısır’da durumun azami derecede istikrara kavuşması ve siyasi sürecin devam etmesinden yanayız. Rusya için ikili ilişkilerin tüm alanlarında kalkınması özel önem arz etmekte. Mısır’ın Arap dünyasında önemli rol oynaması ve bölgede durumlara yönelik Arap Ligi Ülkelerinin dengeli tutumunu sağlaması bizim çıkarımıza uygun.” dedi.

Kitle imha silahlarının olmadığı bir Orta Doğu bölgesinin oluşturulması konulu konferans hazırlıkları için çabaların artırılması hususunda Rusya ve Mısır’ın anlaştığını kaydeden Lavrov, “Rus-Amerikan anlaşmaları bağlamında Suriye’de kimyasal silahların imha edilmesini öngören hedefe ulaşılması için kimyasal silahların yasaklanmasını hedefleyen azami etkili çalışmaların sağlanması hususunda mutabakat sağladık.” belirtti.

Mısır Dışişleri Bakanı Fahmi de Rus meslektaşını destekleyerek, “Son derece zor olan Suriye krizi kesinlikle diplomatik yollarla çözülmeli... Rusya’nın Mısır’da durumla ilgili açık ve mantıklı tutumundan dolayı teşekkür ediyoruz. Bölge sorununun çözümü ile ilgili Rus diplomasisinin rolünü yüksek değerlendiriyorum.” şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri