Ladik sıkıntılı

Geçen yıl yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası, kırsaldaki vatandaşı mağdur etmeye devam ediyor. Eski ismiyle köy ve kasabalarda yaşayanlar, hizmetten mahrum kaldı. Hizmet alamayan Ladikliler ise, muhattap bulamamaktan şikayetçi

Ladik’e hizmet gitmiyor

2014 Yerel Seçimleri ile birlikte yürürlüğe giren Yeni Büyükşehir Yasası, köy ve kasabalarda yaşayanları zor durumda bırakıyor. Köy ve kasabalarda yaşayanlar hizmet alamamaktan şikayetçi. Yasa binlerce vatandaşı mağdur etti. Ladikliler de mağduriyet yaşayanlar arasında bulunuyor. Yasayla Ladik, mahalle oldu, Sarayönü'ne bağlandı. Ladik’te 2014 adrese dayalı nüfus sayımına göre 8 bin 736 kişi yaşıyor. Ladik, diğer kırsal yerleşim yerlerinin aksine nüfusunu her geçen yıl artırıyor. İlçe halkı ise belediyeden mahalleye dönüşümün sancılarını yaşıyor. Vatandaş dönüşüm sonrası sorunlarla ilgili muhatap bulunamıyor. Mahalle muhtarı sorunlara çözüm üretmede yetersiz kalırken, Sarayönü ve Büyükşehir Belediyeleri ise gerekli hizmetleri Ladik’e götürmüyor. Merhaba'ya konuşan ve acil sorunların çözüme kavuşturulmasını isteyen Ladikliler, hizmet bekliyor.

MUHATAP BULAMIYORUZ

Ladiklilerin pek çok konuda dertli oldukları gözlendi. Mahalle’de en çok altyapı olmak üzere eğitim ve sağlıkla ilgili şikayetler ön plana çıktı. Vatandaşlar yaşadıkları sorunları kimin çözebileceği noktasında muhatap bulamıyor. Halk, Sarayönü Belediyesi idarecilerinin Ladik’e olan önyargıları nedeniyle hizmet getirmeyeceği görüşünü defalarca tekrar ederken Büyükşehir Belediyesi’nin seçimlerde verilen desteğin hakkını vermediği konusunda hemfikir. Ahmet Tınas, isimli vatandaş en büyük problemlerinin sağlık olduğunu belirterek, “İstiyoruz ki burada tam tehcizatlı bir hastane olsun. Tahlil yaptırmak için Sarayönü’ne gidiyoruz. Ladik’te sadece sağlık ocağı hizmetleri veriliyor. Etraf köylerden de Ladik’e geliyorlar burada yoğunluk yaşanıyor. Taşımalı eğitim nedeniyle zaman zaman kazalar yaşanıyor. Bizim çocuğmuzun da başına gelecek diye endişe ediyoruz. Sarayönü’ne taşımalı eğitim yerine burada da bir lise olsa çocuklarımız eğitimini alır” dedi.

Yerel Yönetimler Yasası sonrası mahalleye dönüşümden kaynaklı olarak muhatap bulmakta zorluk çektiklerini ifade eden Tınas, “Bizim birebir derdimizi anlatmamız lazım. Buraya bir hizmet yapandan Allah razı olsun. Fakat oyumuzu attık, pek bir hizmet göremedik” şeklinde konuştu.

KANALİZASYON SIKINTILI

Çarşı meydanında çay ocağı işletmeciliği yapan Yavuz Göksu isimli vatandaş ta altyapının en büyük problem olduğunu ifade ederek, “Ben evime taşınalı 8 ay oldu, altyapı, kanalizasyon istiyorum gelmedi, ilgilenen kimse yok. Defalarca dilekçe verdim, çaresiz bekliyorum. Bu sorun belediyenin elimizden alınmasından kaynaklanıyor. Derdimizi anlatacak kimsemiz yok. Bir tane muhtar var 9 bin nüfusa bir muhtar olur mu? Büyükşehir sadece mezarlara bir bakım yaptı başka çalışma olmadı. Sarayönü Belediyesi Ladik’e hizmet getirmiyor” şeklinde konuştu. Yaşanan terör olaylarını değerlendiren Göksu, “Allah devletimize zeval vermesin. Biran önce hükümetin kurulmasını bekliyoruz” dedi.

HİZMET SIFIRA İNDİ

Ahmet Maden isimli vatandaş da altyapı sorunundan dert yandı. Kanalizasyon ve su borularının eski olduğu için çeşitli problemlerin yaşandığını söyleyen Maden, “Zaman zaman su kesintileri yaşanıyor, kanalizasyonlar tıkanıyor. Kanalizasyon çıkışında arıtma olmadığı için koku ve sinek oluşuyor. Belediyenin gitmesi problem oldu. Hizmet sıfıra indi. Bazı yerlerde imara açılan arsalar var fakat yeni bir şey yapılmıyor. Seçim sonrası Büyükşehir Belediyesi’nden biraz beklentimiz vardı ama mezarlık bakımından başka bir şey göremedik. Altyapı düzenlenmeden az bir asfalt yapılmıştı o da kazıldı tekrar bozuldu” dedi. Konya Afyon Yolu Ladik ayrımında oluşan trafik kazalarına dikkat çeken Maden, “Çok işlek bir yol üzerinde Ladik ve Sarayönü’ne dönüşler çok tehlikeli oluyor. Neredeyse her gün kaza oluyor. Bu kavşağa ya alt ya da bir üst geçit lazım.  Veya başka bir önlem alınması gerekiyor” şeklinde konuştu.

TAŞIMALI EĞİTİMLE OLMAZ

Ladik’e bir imam hatip okulunun kaz andırılması gerektiğini ifade eden Maden, konuşmasına şöyle devam etti: “Taşımalı eğitimle bu çocuklar eğitilmez, yazın ayrı bir sorun kışın ayrı bir sorun. Sağlıkta da ikinci sınıf vatandaş muamelesi görüyoruz. Aile hekimlerimiz görevlerini tam olarak yapamıyor. Burada uzman doktor yok. Ak Parti’ye biz burada yüzde 98 oy verdik. İstediğimiz hizmet.” Terör olaylarına ve koalisyon çalışmalarına değinen Maden, “Yeniden seçime gidilmesi gerekiyor. Bu ülke koalisyonu kaldıramaz. Hiçbir parti koalisyona yanaşmıyor zaten. Terör olayları biran önce bitirilmelidir. Ülkemizin savaşa girmesini istemiyoruz. Dış güçler yine bizi birbirimize düşürmeye çalışıyor.”

YOLLAR BAKIMSIZ

Mustafa Yıldırım isimli emekli bir vatandaş ise Ladik’in mahalleye dönüşmeden belediye olduğu halin daha iyi olduğunu belirterek, “Şimdi her işte Büyükşehir’e bağlıyız. Sular patlıyor tamir olmuyor. Yollar bakımsız. Başka bir ilçeye teslim olunca o ilçe bize bakmıyor. Kışın yollarımız kapalı kaldı bakan çeken olmadı. Sarayönü buraya bakmıyor. Belediye elimizden alındı 60’lı yıllara geri dönüyoruz. Hem Sarayönü’nden hem Büyükşehir’den şikayetçiyiz. 1 Sağlık ocağımız var. Bu kadar nüfusa bir sağlık ocağı yeter mi? Bizi Sarayönü hiç tutmadı tutmayacak. Bizim nüfusumuz Sarayönü merkezden fazla. Biz niye mahalle olduk? Bize yanlış yapıldı. Her yerde Ladikli Ahmet Ağa diye konuşanlar; madem Ahmet Ağa’yı seviyorsunuz, isimlerini parklara koldunuz amenna fakat, onun yaşadığı yerlere bir bakın mezbeleliği görün. Buralara bakmaya Büyükşehir’in gücü yetmez mi?” şeklinde konuştu. 

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

"Madem Ahmet Ağa’yı seviyorsunuz…" köşe yazısı

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (7)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlçeler Haberleri