Kuzulama dönemi

Konya'da baharın müjdecisi olarak görülen kuzu doğumları başladı. Küçükbaş hayvan yetiştiricileri kuzuların ve oğlakların sağ salim doğması için bugünlerde tam mesai yapıyor.

Besiciliğin yoğun bir şekilde yapıldığı Konya'nın köylerinde kuzulama dönemi başladı. Ahırlarda koyunlar ve keçiler kuzulama başladı. Kuzulama mevsiminin başlamasıyla birlikte üreticilerin de mesaisi yoğunlaştı. Besiciler gün boyu ahırlarda kontrol yapıyor. Konya'nın Çumra, Karapınar, Ereğli, Altınekin, Yunak, Güneysınır ilçelerine bağlı köylerde besiciler gün boyu ahırlarda nöbet tutuyor.

KÜÇÜKBAŞ BESİCİLİĞİNE İLGİ VAR

Konya küçükbaş besiciliğinde önemli rol oynuyor. Özellikle Çumra, Karapınar, Ereğli ilçelerine bağlı köylerde koyun yetiştiriciliğine olan ilgi her geçen yıl artıyor. Konya genelinde Ocak ayının son günlerinde başlayar ve devam eden kuzu doğumları dolayısıyla küçükbaş besicileri yoğun mesai yapıyor. Yetiştiriciler, gün doğmadan başlayıp gece saatlerine kadar sürdürdükleri zahmetli ve yorucu işlerinin yongunluğunu doğan yeni kuzu ve oğlaklarla unutuyorlar. Kış mevsimi nedeniyle ağıllarda beslenen kuzu ve keçiler doğum yapmaya başladı. Yeni doğan kuzular 24 saat boyunca anneleri ile başka bir ağılda bekletiliyor. Böylece yeni doğan kuzular ve oğlaklar süt emme alışkanlığını ediniyorlar. Süt emme alışkanlığını edinen kuzular bu uygulamanın ardından tekrar diğer ağıllara alınıyor.

AĞIL BAKIMLARI ÇOK ÖNEMLİ

Koyunculukta çok fazla süt sağımı olmadığı için çiftçiler gelirin önemli bir kısmının kuzudan elde edildiğini dile getiriyor. Çumra'nın Uzunkuyu Köyü'nde küçükbaş hayvancılıkla uğraşan Alparslan Büyükeken, “Kuzuların canlı olarak dünyaya gelmesi de önem arz ediyor. Ağıl bakımları ve parazitlerle yapılan mücadele kuzuların sağılığı için çok önemli. Rüzgar akımlarının kontrol edilmesi de hayvanların sağlığı açısından çok önemli. Veterinerler  yeni doğan kuzuların altlarının kuru olmasının gerekliliğine vurgu yapıyor. Yonca, buğday, arpa, mısır silajı ve fabrika yemini enerji ve protein bakımından zengin yemlerle koyunların beslenerek kuzuların canlı olarak doğması sağlanmaya çalışılıyor. Doğum sırasında kuzuların güçsüz düşebileceğini ifade den veterinerler, o nedenle gebeliğin doğumdan bir ay önce ve bir ay sonra hayvanların sıcak ortamda koruma altına alınmasını tavsiye ediyor. Üreticiler, kar yağışının yoğunluğundan ötürü bu yıl meralarda ot bolluğu yaşanacağını söylüyor.

SALİH ACIBADEM merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri